Foto: AFP/Scanpix

Sestdien Sanfrancisko notikusī Dienvidkorejas lidsabiedrības "Asiana" lidmašīnas "Boeing 777" katastrofa ir pirmā šī par ļoti drošu uzskatītā lidaparāta avārija, kurā gājuši bojā cilvēki. Iepriekšējos "Boeing 777" incidentos upuru nebija, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Saskaņā ar aculiecinieku teikto, lidmašīna mēģinājusi nosēsties Sanfrancisko lidostā ar pārāk augsti paceltu "degunu", rezultātā tā ar asti aizķērusi dambi pie skrejceļa. To apliecinot arī aina notikuma vietā – lidmašīnas atlūzas izmētātas jau pie kanāla malas, kas atrodas pie skrejceļa gala.

Notikuma aculiecinieks Stīvens Dīrs televīzijas kanālam "ABC News" stāstījis, ka lidmašīnas "deguns" bijis pacelts augstāk nekā parasti nosēšanas laikā. "Man tas likās dīvaini. Lidmašīna tuvojās un tuvojās, un es ieraudzīju, kā aste aizķer zemi. Pēc tam laineri pārņēma liesmas," stāstījis aculiecinieks.

No trieciena lidmašīna zaudējusi daļu no astes un aizdegās, bet kad tā apstājusies, nobraucot no skrejceļa, lielākā daļa pasažieru paspēja pašu spēkiem izkļūt no salona.

Lidostas pārstāvji precizēja, ka 49 cilvēki guva nopietnus ievainojumus, 132 cilvēki – vieglas traumas, bet 123 cilvēki nav cietuši. Viena cilvēka liktenis šobrīd nav zināms. Lidmašīnā atradās 141 Ķīnas pilsonis, 77 Dienvidkorejas pilsoņi, 61 ASV pilsonis un viens Japānas pilsonis, vēsta "RIA Novosti".

Aviokatastrofā gājušas bojā divas 16 gadus vecas skolnieces no Ķīnas. Kopumā lidmašīnā atradās aptuveni 70 skolēnu un studentu, ka arī skolotāju no Ķīnas, kuri bija ceļa uz vasaras atpūtas nometnēm, ziņo aģentūra AP. Meitenes mācījušā skolā Ķīnas austrumos, Čžeczaņas provincē.

Lidmašīnā atradās arī "Samsung" viceprezidents Deivids Juns, kurš nav cietis un viens no pirmajiem ziņoja par katastrofu savā profilā "Twitter".

ASV likumsargi paziņojuši, ka lidmašīnas katastrofa noteikti nebija terora akta sekas. Pagaidām nav publiskotas nekādas versijas par lidmašīnas avārijas iemesliem.

Jau vēstīts, ka pēc neveiksmīgās avārijas nosēšanas Sanfrancisko lidostas skrejceļa sākumā aizdegās otrās lielākās Dienvidkorejas aviokompānijas "Asiana Airlaines" lidmašīna "Boing 777", kas bija ceļā no Seulas. Aviokatastrofā gājuši bojā divi cilvēki, desmit cilvēku veselības stāvoklis ir ļoti nopietns.

Lidmašīnā atradās 292 pasažieri un 16 apkalpes locekļi. Tā bija ceļā 10 stundas un 23 minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!