Foto: AFP/Scanpix
Krievijas atbalstīto kaujinieku kontrolētajā Ukrainas austrumu pilsētā Luhanskā Krievijas komunistu partijas un pašpasludinātās "Luhanskas tautas republikas" (LTR) pārstāvji atklājuši pieminekli asiņainajam padomju tirānam Josifam Staļinam.

Kā paziņoja "Luhanšinas komunistu savienības" pārstāvis Oļegs Popovs, krūšutēls Staļinam atklāts par godu viņa dzimšanas dienai.

"Šodien Staļina ideoloģija, simbols un personība ir svarīga ne tikai Luhanšinai, bet arī visai pasaulei, jo atkal paceļas nacisms, un uzvarai pār to ir vajadzīga barga, spēcīga līdera roka," paziņoja Popovs.

Pēc viņa teiktā, Staļinam "ir jākalpo par piemēru radīšanai un atjaunošanai pretstatā postažai, kas šobrīd valda Ukrainā".

Savukārt uz atklāšanu atbraukušais Krievijas Valsts domes deputāts un Krievijas komunistu partijas centrālās komitejas sekretārs Kazbeks Taisajevs paziņoja, ka Staļina pieminekļa atklāšana ir "nodeva dižai valstij, kuru mēs ar jums vienalga uzcelsim, apvienosimies".

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 8000 cilvēku, liecina ANO dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!