Foto: LETA
Noraidīts bijušā Maskavas mēra Jurija Lužkova priekšlikumus – mainīt vairāku Sibīrijas upju tecējumu, lai uzlabotu Krievijas dienvidu reģionu un Centrālāzijas valstu ūdensapgādi, trešdien informē aģentūra "Interfax".

Kā paziņojis Kazahstānas Hidroloģijas institūta direktora vietnieks Pjotrs Pļehanovs, premjerministra Karima Masimova izveidotā speciālā komisija pabeigusi projekta idejas izvērtējumu un to nav atbalstījusi.

"Pēc ilgas izpētes mēs ziņojām premjeram, ka pagriezt Sibīrijas upes un dzīt ūdeni uz Kazahstānu nav lietderīgi. Jautājums ir izslēgts no dienaskārtības," sacīja Pļehanovs.

Zinātnieks norādījis, ka upju tecējuma virziena maiņa aktīvi apspriesta vēl padomju laikā, bet šobrīd to diezin vai var realizēt, ievērojot mainījušos ģeopolitisko situāciju.

Maskavs mērs Lužkovs vēl 2009. gadā piedāvāja daļu upju plūsmas novirzīt dienvidu virzienā. Viņš lēsa, ka veiksmīgas projekta realizācijas gadījumā Krievija varētu pārdot Kazahstānai, Uzbekistānai un Turkmenistānai līdz 20 kubikkilometriem ūdens gadā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!