Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kazahstāna papildinājusi tās Sarkano grāmatu jeb oficiālo sarakstu ar vairāku apdraudēto un aizsargājamo lielo dzīvnieku sugām, vēsta "Eurasia Net". Aizsardzības politika paredz arī vairāku izzudušo un gandrīz izzudušo dzīvnieku populāciju atjaunošanu.

Jaunajā sarakstā citu starpā iekļauti Prževaļska zirgi, Kaukāza leopardi (dēvēti arī par Persijas leopardiem) un Kaukāza tīģeri. Kazahstānā saglabājusies vien niecīga Kaukāza leopardu populācija, bet tīģeru populāciju plānots atjaunot no nulles. Arī savvaļas zirgu populāciju jāatjauno pilnībā un programma tam uzsākta jau 2003. gadā.

Leopardi pēdējās divās desmitgadēs redzēti vien četras reizes, tostarp divas – 2018. gadā. Leopardu kopējais skaits tiek lēsts ap 1300, bet tiek pieļauts, ka valstī tie šobrīd tikai ieklīst no kaimiņos esošās Turkmenistānas. Par dabas aizsardzību Ustjurtas plato, kur leopardi manīti, vides aizstāvji jau līdz šim cēluši trauksmi tajā plānotās luksusa viesnīcas dēļ.

Reiz reģiona upju ielejās dzīvojušie Kaspijas tīģeri savukārt ir jau izzuduši pavisam. Par iemeslu tam tiek uzskatīta tīģeru aktīvā medīšana pagājušā gadsimta vidū. Tagad gan tīģeru, gan pārējo minēto dzīvnieku medības ir pilnībā aizliegtas un amatpersonas cer turpmākajos gados atgriezt to klātbūtni valstī. Dabas aizsardzības politika paredz atjaunot aptuveni 200 tīģeru lielu populāciju Balkaša un tajā ieplūstošās Ili upes krastos. Nav gan precizēts, kādus tīģerus te paredzēts iemitināt, ņemot vērā, ka pasuga par pilnībā izmirušu tika pasludināta 2003. gadā.

Prževaļska zirgu populācija Kazahstānā arī izzudusi aizvadītajā simtgadē. Pasaulē vienīgās nekad nepieradinātās savvaļas zirgu pasugas pārstāvji valstī pēdējoreiz manīti 60. gados. No jauna šīs tūkstošgades sākumā stepē ievestie 13 zirgi šobrīd jau veiksmīgi iedzīvojušies un aizsardzības politika paredz viņu populācijas palielināšanu arī turpmāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!