Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kazahstānas dienvidrietumos pie Kaspijas jūras esošajā Manghistavas reģionā atklāts lielākais naftas lauks kopš valsts neatkarības iegūšanas, atsaucoties uz provinces amatpersonām, vēsta "Eurasia Net".

Ar naftu jau līdz šim bagātajā reģionā jauno atradni atklājusi kompānija "Meridian Petroleum". Tās īstenotās pārbaudes arī apstiprinājušas, ka šajā naftas laukā ir zemāks sēra saturs nekā citviet Kazahstānā atrastajā naftā, kas nozīmē vienkāršāku ieguvi un pārstrādi, kā arī lielāku peļņu. Piemēram, infrastruktūras izbūve un uzturēšana no valsts lielākās atradnes Kašgana gadu laikā prasījusi ieguldījumus jau aptuveni 100 miljardu eiro apmērā un dažkārt tiek dēvēta par vienu no dārgākajām būvēm pasaulē

Amatpersonas gan norādījušas, ka vēl nepieciešami precīzāki iegulu mērījumi, bet padomju naftinieka Halela Uzbekgalijeva vārdā jau nosauktā atradne tiek dēvēta par būtisku cerību šī brīža ekonomisko problēmu pārvarēšanai.

Tiesa, Kazahstāna jau ilgstoši cenšas mazināt savu atkarību no šī vērtīgā resursa, diversificējot ekonomiku. Pēdējie publiski pieejamie dati par 2019. gadu liecina, ka Kazahstānas budžetā gandrīz pusi – aptuveni 44% – no budžeta veido naftas un dabasgāzes nozarēs maksātie nodokļi. Līdz šim miljonu ieguldījumi citu nozaru attīstībā nav nesuši cerētos rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!