Foto: Publicitātes foto
70 gadus vecais Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs, visticamāk, pie varas paliks vismaz līdz 2021.gadam un tuvāko desmit gadu laikā sev sekotāju nemeklēs, pirmdien paziņoja prezidenta politiskais padomnieks.

Nazarbajevs, kurš valsti pārvalda jau kopš 1989.gada, jau oficiāli paziņojis, ka kandidēs uz atkārtotu pilnvaru termiņu 3.aprīlī izsludinātajās prezidenta pirmstermiņa vēlēšanās.

"Viņš kandidēs arī 2018.gada vēlēšanās," intervijā laikrakstam "Megapolis" paziņoja Nazarbajeva padomnieks Ermuhamets Ertisbajevs.

"Jautājums par pēcteci netiks cilāts nākamo desmit, vienpadsmit gadu laikā. Tuvāk mums tas būs jāapskata 2021.gadā," viņš piebilda.

"Prezidents ir pilns enerģijas, viņš ir lieliskā intelektuālā un fiziskā formā. (..) Kad prezidents ir tik spēcīgs līderis, mums nav pilnīgi nekādu ambīciju," atzīmēja Ertisbajevs, ar to domājot politiskā pēcteča trūkumu prezidenta aprindās.

2005.gadā Nazarbajevs ar 91% pārsvaru tika ievēlēts uz atkārtotu septiņu gadu termiņu, bet starptautiskie novērotāji Kazahstānas vēlēšanas nekad nav atzinušas par taisnīgām un caurskatāmām.

Nazarbajeva pašreizējais prezidentūras termiņš beidzas 2012.gadā, un pirms divām nedēļām viņš negaidīti noraidīja ieceri rīkot referendumu, kas viņa pilnvaras pagarinātu līdz 2020.gadam, tā vietā piedāvājot rīkot pirmstermiņa vēlēšanas.

Kā Nazarbajeva varas iespējamo pārmantotāju novērotāji vairākkārt minējuši viņa znotu un ietekmīgu figūru valsts enerģētikas nozarē Timuru Kulibajevu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!