Foto: Reuters/Scanpix
Kazahstānas prokuratūra ceturtdien pirmoreiz apsūdzēja policiju šaušanā uz protestētājiem ar naftu bagātajā Mangistau apgabalā, kur mēneša vidū sadursmēs starp streikojošajiem naftas uzņēmuma strādniekiem un policiju gāja bojā vismaz 16 cilvēki.

"Ģenerālprokuratūra ir ierosinājusi kriminālizmeklēšanu par ieroču lietošanu, kurus drošības spēki lietojuši, lai trāpītu, un izraisījuši nāvi," paziņoja prokuratūras preses sekretārs Nurdaulets Suindikovs.

Izmeklēšana ierosināta pēc tam, kad internetā tika ievietots 16.decembrī Žanaozenas pilsētas centrālajā laukumā notikušo protestu videoieraksts, kurā redzams, ka policisti piekāvuši strādniekus un šāvuši uz viņiem.

Sadursmes notika, kad Kazahstāna svinēja savas neatkarības 20.gadskārtu, un upuru skaita ziņā bija asiņainākās Kazahstānas pēcpadomju vēsturē.

Ģenerālprokuratūra solīja, ka izmeklēšana būs rūpīga un objektīva. Tiks izpētīti katra nāves gadījuma apstākļi, tostarp informācija par drošības spēku prettiesiskām darbībām un dienesta ieroču lietošanu, sacīja Suindikovs.

Sākumā bija ziņots, ka sadursmēs gājuši bojā 15 cilvēki - 14 cilvēki Žanaozenā, kur 16.decembrī sākās protesti, un viens cilvēks 17.decembrī, kad desmitiem protestējošo apturēja pasažieru vilcienu ar vairāk nekā 360 pasažieriem Šetpes ciemata stacijā apmēram 100 kilometrus no Mangistau apgabala centra - Aktau pilsētas. Vēlāk tika apstiprināta vēl viena cilvēka bojāeja sadursmē ar drošības spēkiem Mangistau apgabalā.

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs 17.decembrī Žanaozenā izsludināja 20 dienu ilgu ārkārtas stāvokli, nodēvējot nekārtību cēlājus par huligāniem, kuriem esot samaksāts, lai viņi destabilizētu situāciju reģionā un uzbruktu miermīlīgajiem iedzīvotājiem.

Savukārt opozīcijas vietnes internetā nosodīja policiju par uguns atklāšanu pret neapbruņotu pūli un konflikta starp Kazahstānas valsts naftas un gāzes kompāniju "KazMunaiGas" un tās strādniekiem saasināšanu.

Kompānijas strādnieki Žanaozenā un citviet Kazahstānā jau mēnešiem streiko, pieprasot algu paaugstinājumu. Žanaozenā ir pārtraukti tālruņu sakari, aizliegts radio aprīkojums un varas iestādes bloķējušas ceļus, kur notiek personu identitātes pārbaude.

Naftas kompānijas "KazMunaiGas Exploration Production" (KMG EP), kuras lielākais akcionārs ir Kazahstānas valsts naftas un gāzes kompānija "KazMunaiGas", rūpnīcā "Ozenmaunaigas", kas atrodas netālu no Mangistau apgabala Žanaozenas, šogad notika trīs mēnešus ilgs darbinieku streiks, kura dēļ kompānija atlaida 989 darbiniekus.

Nazarbajevs 22.decembrī paziņoja, ka atbrīvo no valsts fonda "Samruk-Kazina" valdes priekšsēdētāja amata savu znotu Timuru Kulibajevu saistībā ar šim fondam piederošā naftas uzņēmuma atlaisto strādnieku nemieriem, kuros gājuši bojā 16 cilvēki.

Valsts fondam "Samruk-Kazina" pieder 100% kompānijas "KazMunaiGaz" akciju. Kulibajevs ir precējies ar Nazarbajeva vidējo meitu Dinaru un tika uzskatīts, ka viņš nākotnē varētu pārņemt prezidenta amatu no Nazarbajeva.

Ir ziņots, ka pēc nemieriem tika atcelti no amatiem arī "KazMunaiGas" valdes priekšsēdētājs Bolats Akčulakovs un Mangistau apgabala gubernators.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!