Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien nosodījis republikāņu vadošo pretendentu uz Baltā nama nomināciju Donaldu Trampu, norādot, ka viņa aicinājums aizliegt musulmaņiem iebraukt Savienotajās Valstīs "apdraud nacionālo drošību".

"Pilnībā aizliegt cilvēkus, jo viņi pieder vienai konkrētai reliģijai? Tas vienkārši ir krasā pretrunā mūsu nācijas pamata vērtībām," paziņoja Kerijs.

Tramps 7. decembrī aicināja "pilnībā" bloķēt musulmaņu iebraukšanu ASV, kamēr "valsts pārstāvji nesapratīs, kas notiek" pēc uzbrukuma Kalifornijā, kur tika nogalināti 14 cilvēki, un Parīzes teroraktiem.

Trampa izteikumi izsauca plašu sašutumu kā ASV, tā ārvalstīs.

Kerijs paziņoja, ka Trampa aicinājums "apdraud nacionālo drošību," jo liecina, ka amerikānis, "kurš kandidē uz augstāko amatu mūsu zemē", ir gatavs diskriminēt reliģiju.

ASV valsts sekretārs uzsvēra, ka tā "ir ļoti bīstama ārpolitika".

"Tā vēsta tiem islāmā, kas mēģina izmantot cilvēkus un savervēt ārvalstu kaujiniekus, (..) - skatieties, skatieties uz Ameriku. Tur viņiem uz prezidenta amatu kandidē cilvēks, kurš ved karu pret islāmu," norādīja Kerijs.

"To var izmantot, vai viņš grasās to darīt vai nē. Un tas palīdz vervēšanā. Tas liek Amerikai izskatīties tā, it kā tā patiesi diskriminē Islāmu un musulmaņus," sacīja Kerijs.

Kerijs norādīja, ka arī arī ārvalstu diplomāti, ar kuriem viņš kopā piedalījās Parīzes klimata konferencē, piekrīt, ka Trumpa izteikumi kaitē ASV ārpolitikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!