Foto: Sputnik/Scanpix

ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sestdien tiksies Šveicē, lai atsāktu sarunas par iespējamo noregulējumu Sīrijā.

Paredzēts, ka sarunās, kas notiks Lozannas viesnīcā "Beau-Rivage Palace" piedalīsies arī reģionālo valstu - Irānas, Saūda Arābijas un Turcijas – pārstāvji.

Galvenā uzmanība sarunās tiks pievērsta pamiera panākšanai Alepo un humānās palīdzības kravu piegādāšanai civiliedzīvotājiem aplenktajā pilsētā, paziņojis ASV Valsts departaments.

Vašingtona, kas iepriekš pārtrauca sadarbību ar Maskavu, jo Krievija atteicās apturēt Alepo bombardēšanu, uzsvērusi, ka sestdienas tikšanās notiek plašāku sarunu ietvaros, piedaloties citām valstīm, kas ieinteresētas Sīrijas situācijā.

Kerijs "noteikti vēlas tikties šādā formātā un vest pārrunas, turpinot īstenot diplomātisko pieeju," norādīja Valsts departamenta pārstāvis Džons Kirbijs. "Tas, kā reaģēs krievi, ko viņi vēlēsies darīt ierodoties, patiesībā atkarīgs no viņiem. [Valsts] sekretārs cer, ka visi, kas piedalīsies, ieradīsies ar mērķi un patiesi ieinteresēti panākt karadarbības apturēšanu."

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija izteikusies, ka sarunām būtu jāaptver plašāka dienaskārtība, "apsverot papildus soļus, lai radītu priekšnoteikumus Sīrijas krīzes atrisināšanai".

Krievija uzstāj, ka tās gaisa triecieni ir vērsti pret teroristiskajām organizācijām, tostarp pret kaujiniekiem, kas saistīti ar "Al Qaeda" un kontrolē daļu pilsētas.

Savukārt ASV un citas rietumvalstis pieprasa uzlidojumus pārtraukt, jo tajos ciešs civiliedzīvotāji.

Tajā pašā laikā Sīrijas prezidents Bašars al Asads intervijā, kas piektdien publicēta krievu laikrakstā "Komsomoļskaja Pravda", paudis apņēmību ar Krievijas atbalstu ieņemt Alepo, lai atspiestu kaujiniekus uz ziemeļos esošo Turciju, "no kurienes tie ieradušies".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!