Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainā aizvadītajā diennaktī reģistrēts rekordliels jaunu Covid-19 inficēšanas gadījumu skaits – 2735, liecina "Worldometers" dati. Tikmēr galvaspilsētas Kijevas slimnīcās sāk aptrūkties vietas smagā stāvoklī esošo koronavīrusa pacientu izguldīšanai, ziņo portāls "Currenttime".

Kijevā ir pārpildītas visas slimnīcas, kuras tika nozīmētas Covid-19 pacientu uzņemšanai infekcijas tā sauktā "pirmā viļņa" laikā aprīlī. Pilsētas varasiestādes jau paziņoja par "otrā viļņa" slimnīcu atvēršanu, taču burtiski dažu dienu laikā arī tās gandrīz pilnībā aizpildītas.

"Ieved visus samērā smagā stāvoklī, viņiem ir drudzis, cilvēki ir pārbijušies. Viņi baidās un tiešām slikti jūtas, daudziem drudzis ar 39 grādu temperatūru ilgst divas nedēļas," stāsta Kijevas 17. slimnīcas pneimonoloģe Svetlana Guka.

Reti kurš slimnieks var iztikt bez papildu skābekļa uzņemšanas, viņa stāsta. Tā kā pret Covid-19 efektīvu zāļu vēl nav, vīruss iziet savas stadijas, bet ārsti pacientam var palīdzēt vien ar skābekli un temperatūras mazināšanu, viņa skaidro.

"Tas stāvoklis ir briesmīgs jebkuram, arī veselam: to var viegli pārbaudīt – vienkārši aizsieniet sev degunu un muti," ārste apraksta slimību. "Sākas panika, kas slimniekus nepamet ne dienu, ne nakti, un viņi nevar rast sev vietu. Viņi atrod pozu, kurā kaut nedaudz var elpot," stāsta Guka.

Kijevas Centrālās slimnīcas infektoloģe Olga Golubovska stāsta, ka personāls "strādā kā karā" un ir jautājums, kad viņi no pārstrādāšanās un nespēka vienkārši sabruks. Pacientu ar smagu slimības gaitu kļūst arvien vairāk, daži slimnīcā atrodas jau vairākus mēnešus, viņa atzīmē.

Turklāt lielā pacientu skaita dēļ rodas situācijas, kad uz 70 slimniekiem ir viena medmāsa, izceļ mediķe.

Straujo Covid-19 pacientu skaita pieaugumu mediķis saista ar masveida piesardzības pasākumu neievērošanu. Arī Kijevas mērs Vitālijs Kļičko brīdināja, ka tādā garā turpinot draud infektoloģiskais sprādziens.

Saskaņā ar "Worldometers" datiem Ukrainā līdz šim ar Covid-19 inficējušies vairāk nekā 130 tūkstoši cilvēku. 2761 pacients ir miris, vairāk nekā 59 tūkstoši izveseļojušies.

Kopumā pasaulē līdz šim fiksēti vairāk nekā 26 miljoni inficēšanās gadījumi, bet 873 tūkstoši cilvēku ir miruši. No slimības atkopušies vairāk nekā 18 miljoni pacientu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!