Kijevas apelāciju tiesa otrdien ierosinājusi krimināllietu pret Ukrainas prezidentu Leonīdu Kučmu, kurš tiek vainots nelegālā ieroču pārdošanā Irākai, kā arī opozicionāri noskaņota žurnālista slepkavības pasūtīšanā.
Ierosina krimināllietu pret Ukrainas prezidentu

"Kučmas rokas ir notraipītas asinīm," opozīcijas organizētajā preses konferencē žurnālistiem paziņoja tiesnesis Jurijs Vasiļenko, kurš pieņēmis lēmumu par krimināllietas ierosināšanu.

"Par prezidentu Kučmu pārāk ilgi ir izteikti pārāk daudz pieņēmumu. Tādēļ es nolēmu pieprasīt viņa lietas juridisku izmeklēšanu," norādīja Vasiļenko.

Tiesnesis sacīja, ka krimināllietu ierosinājis pēc piecu opozīcijas līderu, kuru vidū ir arī sociālists Aleksandrs Morozs un labēji centriskā bloka vadītāja Jūlija Timošenko, prasības.

Tiesnesis prasību iesniedzis valsts prokuratūrā, kam jāpieņem oficiālais lēmums par kriminālizmeklēšanas sākšanu.

"Mūsu tiesu sistēma ir tik slima, ka nav iespējams pateikt, kas notiks tālāk," atzina tiesnesis.

Kučmas administrācija nekavējoties apstrīdējusi tiesneša Vasiļenko tiesības ierosināt krimināllietu, nodēvējot šādu rīcību par "nekonstitucionālu", ziņo aģentūra "Interfax".

Ukrainas Konstitūcija valsts prezidentam paredz imunitāti pret tiesisku vajāšanu viņa prezidentūras termiņa laikā.

Izmeklēšanā jānoskaidro, vai Kučma devis atļauju agrā brīdinājuma radaru sistēmas "Koļčuga" pārdošanai Irākai, tādējādi pārkāpjot ANO noteiktās sankcijas.

Saskaņā ar tiesneša prasību jāizmeklē arī žurnālista Georgija Gongadzes nāves apstākļi. Gongadzes līķis bez galvas pirms diviem gadiem tika atrasts mežā pie Kijevas. Opozīcija žurnālista nāvē kā slepkavības pasūtītāju vaino Kučmu.

Ukrainas prezidents tiek apsūdzēts arī korupcijā, kukuļdošanā un preses brīvības ierobežošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!