Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja piektdien pieminēja bijušā līdera Kima Čenira nāves 10. gadadienu, aicinot izrādīt lielāku publisko lojalitāti viņa dēlam un pašreizējam līderim Kimam Čenunam, raksta "Associated Press".

37 gadus vecais Kims Čenuns 10 gadu laikā, kas pavadīts Ziemeļkorejas vadībā kopš tēva nāves, ir ieguvis tādu pašu absolūto varu, kādu baudīja Kims Čenirs un Kims Irsens, pašreizējā līdera vectēvs un valsts dibinātājs.

Neraugoties uz milzīgajiem ekonomiskajiem satricinājumiem, ko izraisījuši pret Covid-19 izplatību ieviestie pasākumi un sankcijas, Ziemeļkoreja neuzrāda politiskās nestabilitātes pazīmes, un vien neliels skaits ekspertu apšauba Kima varas pozīcijas, atzīmē medijs.

Katrā iepriekšējā nāves gadadienā Kims Čenuns devās uz mauzoleju, kur atrodas viņa tēva un vectēva iebalzamētie ķermeņi. Bija paredzēts, ka viņš to darīs arī šogad, taču Ziemeļkorejas valsts mediji līdz piektdienas pēcpusdienai vēl nav ziņojuši par šāda veida aktivitātēm.

Valsts kontrolētie laikraksti publicēja rakstus, kuros godināja Kimu Čeniru un aicināja izrādīt vienotāku atbalstu pašreizējam vadītājam Kimam Čenunam. "Mums jāpieliek visas pūles, lai stiprinātu mūsu vienprātīgo vienotību (..) vienoti stāvot aiz cienījamā biedra Kima Čenuna," teikts Ziemeļkorejas galvenajā laikrakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!