Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira vecākais dēls paziņojis, ka iestājas pret varas grožu mantošanas principu, kas iedibināts viņa valstī, otrdien vesta ārvalstu mediji.

Ziemeļkorejas līdera vecākais dēls, 39 gadus vecais Kims Čennams, jau iepriekš paziņoja, ka nepretendē uz valsts vadītāja posteni pēc sava tēva, un par Kima Čenira pēcteci nu jau oficiāli tiek dēvēts viņa jaunākais dēls Kims Čenuns.

"Es personīgi iebilstu pret trešās paaudzes dinastijas pēctecību," intervijā japāņu televīzijas kanālam "TV Asahi" Pekinā atzinis Kims Čennams. Viņš gan piebilda, ka šāda varas nodošana, iespējams, balstītā uz kādiem "iekšējiem faktoriem, kuri jāņem vērā".

Kā vēstīts, Kima Čenira jaunākais dēls Kims Čenuns Darba partijas kongresā iecelts divos vadošajos posteņos Ziemeļkorejā. Viņš kļuvis par Centrālās kara komitejas priekšsēdētāja vietnieku un vienlaicīgi viņam piešķirta ģenerālpulkveža pakāpe.

Daži eksperti prognozēja, ka šajā Ziemeļkorejas valdošās partijas sanāksmē Čenuns tiks ievēlēts par sava tēva pēcteci un Darba partijas ģenerālsekretāru. Taču kongresā šajā amatā atkārtoti pārvēlēts pats Kims Čenirs.

Kims Čenirs varas grožus Ziemeļkorejā pārņēma 1994. gadā pēc sava tēva Kima Irsena nāves.

Pēdējos gados arvien biežāk izskan šaubas par ziemeļkorejiešu līdera veselības stāvokli. Tiek ziņots, ka 2008. gadā viņš pārcietis insultu un regulāri ārstējas Ķīnā.

Par Čenira iespējamo pēcteci - Kimu Čenunu - informācijas ir samērā maz. Tomēr zināms, ka viņš ieņem arvien lielāku lomu politisku lēmumu pieņemšanā un bieži pavada savu tēvu inspicēšanas braucienos.

No trīs dēliem Čenuns visvairāk līdzinoties tēvam. Turklāt viņam esot vislabāk attīstītas vadības iemaņas - 27 gadus vecais Čenuns mācījies starptautiskajā skolā Šveicē.

Nesen viņš slepus ievēlēts par komunistiskās valsts parlamenta deputātu.

Daži mediji vēsta, ka viņš pat ir uztaisījis plastisko operāciju, lai vairāk līdzinātos savam slavenajam priekštecim Kimam Irsenam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!