Foto: EPA/LETA
Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira vājā veselība likusi viņam paātrināt gatavošanos varas nodošanai savam jaunākajam dēlam Kimam Čenunam, paziņojis Dienvidkorejas izlūkdienesta vadītājs.

Nacionālā izlūkdienesta (NIS) direktors Vons Seihuns parlamentam ceturtdien pavēstīja, ka Kims jaunākais ieņem arvien lielāku lomu politisku lēmumu pieņemšanā un bieži pavada savu tēvu inspicēšanas braucienos, piektdien vēsta vietējie mediji.

"Ziemeļkoreja cenšas ātri radīt varas pārmantošanas sistēmu," sacīja Vons. "Kims Čenuns arvien vairāk iesaistās politisku lēmumu pieņemšanā, bieži pavada tēvu izbraucienos."

Pašlaik Phenjana izplata poēmas un dziesmas, kurās tiek glorificēts Kima Čenira dēls, un rīko publiskus konkursus to deklamēšanai, sacīja Vons.

Spekulācijas par varas nodošanu pastiprinājās pēc 2008.gada augusta, kad komunistiskās valsts līderis pārcieta trieku. Tomēr viņš ir pietiekami atlabis, lai atgrieztos pie darba.

"Triekas dēļ viņa kreisās kājas un rokas kustības joprojām nav normālas," sacīja Vons. Tāpat Kims vecākais nesen atsācis iedzert un smēķēt, kas vēl vairāk pastiprina riskus veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!