Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pirmdien tiek atzīmēta pirmā desmitgade kopš Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns stāies valdošā Korejas Strādnieku partijas pvadītāja amatā, raksta ziņu aģentūra "Reuters".

Kims pie varas nāca pēc sava tēva Kima Čenira nāves 2011. gada decembrī. Savukārt 2012. gada 11. aprīlī viņš tika oficiāli ievēlēts par partijas un valsts līderi.

Nedēļa iesākusies ar dažādiem svinīgiem pasākumiem, tostarp piektdien tiks atzīmēta Ziemeļkorejas dibinātāja un Kima Čenuna vectēva Kima Irsena 110 gadu jubileja.

Šonedēļ plānotas militārās parādes, un ar satelītu uzņemti attēli liecina, ka jau notiek to mēģinājumi. Analītiķi uzskata, ka valsts militārajā parādē tiks demonstrētas starpkontinentālās ballistiskās raķetes (ICBM).

Martā Ziemeļkoreja pirmo reizi piecu gadu laikā veica starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājumu. Savukārt kādā kodolizmēģinājumu poligonā atklāta jauna konstrukcija, radot bažas, ka drīzumā varētu notikt pirmie kodolieroču izmēģinājumi kopš 2017. gada.

Kims Čenuns ir apsolījis uzlabot iedzīvotāju labklājību un Ziemeļkorejas ekonomiku, taču Covid-19 krīze un starptautiskās sankcijas nozīmīgi iedragājušas šo solījumu izpildi, turpina "Reuters".

Par godu jubilejai, svētdien tika atklāts jauns Kima Čenuna portrets, un Ziemeļkorejas mediji ziņo, ka Phenjanā atklāta jauna izstāde, kas veltīta esošā līdera "nemirstīgās vadības" sasniegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!