Palielinoties spriedzei Korejas pussalā, Ķīna svētdien aicināja rīkot ārkārtas apspriedi decembra sākumā, kurā piedalītos sešu Ziemeļkorejas kodolatbruņošanās sarunu dalībvalstu vēstnieki.

"Pēc rūpīgas apsvēršanas Ķīna ierosina rīkot decembra sākumā steidzamas sešu pušu sarunu delegāciju vadītāju konsultācijas Pekinā, lai apmainītos ar viedokļiem svarīgākajos jautājumos, kuri pašlaik rada bažas pusēm," teica Ķīnas galvenais sūtnis Ziemeļkorejā Vu Davejs.

Vu uzsvēra, ka konsultācijas nenozīmē, ka tiks oficiāli atsāktas strupceļā nonākušās sešu valstu sarunas par Ziemeļkorejas kodolprogrammas likvidēšanu, taču pauda cerību, ka tās varētu novest pie drīzas šo sarunu atsākšanas.

"Starptautiskā sabiedrība, un it īpaši sešu pušu sarunu dalībvalstis, ir ļoti nobažījušās," sacīja Vu.

Spriedze reģionā ir ievērojami palielinājusies kopš otrdienas, kad Ziemeļkorejas artilērija apšaudīja Dienvidkorejai piederošo Jonpjonas salu, izraisot pasaules nosodījumu un atbildes uguni no Dienvidkorejas.

Tomēr Ķīna, kura parasti atturas kritizēt Phenjanu, pagaidām aicinājusi vienīgi savaldīties visām pusēm.

Svētdienas rītā ASV un Dienvidkoreja sāka jūras kara spēku manevrus, kuru mērķis ir savaldīt Ziemeļkoreju, kamēr iepriekš bombardētās salas iedzīvotāji meklēja patvērumu, baidoties no jauniem uzbrukumiem.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija mudināja simtiem žurnālistu atstāt Jonpjonas salu, norādot, ka Ziemeļkoreja var izmantot manevrus kā ieganstu jauniem uzbrukumiem.

Šie manevri, ko vada varenais ASV lidmašīnu bāzes kuģis "George Washington", izraisījuši asu kritiku no Ķīnas, kura brīdina pret jebkādām turpmākām "provokācijām".

Dienvidkorejas prezidents Ļi Mjunbaks, saduroties ar sabiedrības neapmierinātību ar otro militāro krīzi astoņu mēnešu laikā, teica, ka Ķīnai jārīkojas taisnīgāk attiecībās ar abām Korejām.

Tiekoties ar valsts padomnieku Dai Binguo, viņš lūdza Ķīnu "ieņemt taisnīgāku un atbildīgāku nostāju attiecībās ar abām Korejām", teikts prezidenta kancelejas paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!