Foto: AFP/Scanpix
Ķīna, ASV un Seula pārspriedušas turpmāko uzvedības taktiku saistībā ar Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira nāvi un jaunā vadītāja nākšanu pie varas, vēsta BBC. Savukārt ASV valsts sekretāre Hillarija Klintone jau aicinājusi jauno Ziemeļkorejas vadoni vadīt valsti "mierīgi un stabili".

Uztraucoties par iespējamo nestabilitāti komunistiskajā un kodolieročiem bruņotajā Ziemeļkorejā, Ķīna paziņojusi, ka lielvalstis gatavas uzturēt ciešus sakarus, lai būtu gatavas jebkādai rīcībai no Ziemeļkorejas puses.

Visas trīs valstis izteikušas bažas par stabilitāti Ziemeļkorejā pēc varas maiņas.

Savukārt Dienvidkorejas prezidents Lis Mjenpaks izteicis kaimiņvalstij līdzjūtību sakarā ar ilggadējā vadītāja nāvi. BBC norada, ka 1994.gadā abu valstu attiecības saasinājās, jo Seula neizrādījusi nekādu reakciju uz iepriekšējā Ziemeļkorejas vadītāja nāvi.

Klintone paziņojusi, ka ASV cer uz mierīgu varas maiņu Ziemeļkorejā. ASV situāciju Ziemeļkorejā apspriedusi arī ar Japānu, ziņo BBC.

Jau vētīts, ka pēc ilggadējā Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira nāves pasaulē pieauga bažas par situāciju reģionā un turpmāko Ziemeļkorejas attīstību pēc varas maiņas.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs mira sestdien 69 gadu vecumā, kad bija devies vizītē pa valsti un atradies vilcienā. Viņa nāves cēlonis bija "smags miokarda infarkts un sirdslēkme", un svētdien tika izdarīta līķa sekcija.

Par viņa pēcteci pasludināts jaunākais dēls un jau iepriekš par amata mantinieku izvēlētais Kims Čenuns, kurš ir aptuveni 28 gadus vecs. Kims Čenuns 2010.gada septembrī tika izraudzīts par nākamo valsts vadītāju, lai gan viņam ir mazs atbalsts armijā un nav nekādas militāras pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!