Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ķīnas pilsēta Uhaņa trešdien pilnībā atcēla visus kustības ierobežojumus uz un no pilsētas, tādējādi izbeidzot divus mēnešus ilgušo vīrusa izcelsmes pilsētas noslēgšanu. Tikmēr no trešdienas līdzīgi noslēgta Suifenčes pilsēta valsts ziemeļaustrumos pie pašas Krievijas robežas, ziņo "Reuters".

Pilsēta, kura atrodas tikai piecus kilometrus no robežas ar Krievijas Piejūras novadu, slēgta, amatpersonām baiļojoties par otrā jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 uzliesmojumu. Lielākās bažas sagādājusi aizvien biežāka inficētu cilvēku ierašanās no Krievijas.

Tikmēr Ķīnas Heilundzjanas reģionā, kas stiepjas gar Krievijas robežu jaunu gadījumus skaits dienā jau sasniedzis 25, kam iemesls esot inficētu iebraucēju skaita pieaugums. Gandrīz visi inficētie iebraukuši no kaimiņvalsts Krievijas, un vairums – caur salīdzinoši nelielo Suifenčes pilsētu, kas atrodas uz galvenās šosejas starp Vladivostoku un Ķīnas lielpilsētām.

Suifenčes iedzīvotājiem liegts pamest dzīvojamos rajonus, bet savu mitekli reizi trīs dienās ļauts pamest tikai vienam mājsaimniecības loceklim, lai nopirktu tikai pašas nepieciešamākās preces, skaidrojusi valsts televīzija CCTV.

Suifenčes atrašanās vieta:

Uhaņa, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku tika noslēgta janvāra beigās, lai apturētu vīrusa izplatību. Vairāk nekā 50 000 pilsētas iedzīvotāju inficējās, un nomira ap 2500 jeb aptuveni 80% no visiem Ķīnā mirušajiem. Pēdējās nedēļās Uhaņā ierobežojumi pamazām atcelti, kam par iemeslu esot tikai trīs jauni inficēšanās gadījumi pēdējo triju nedēļu laikā, atsaucoties uz oficiālo statistiku, vēsta ziņu aģentūra.

Uhaņu jau pametuši ap 10 000 cilvēku, izmantojot gaisa transportu, bet paredzams, ka, trešdien atjaunojot dzelzceļa satiksmi, prom varētu doties vēl ap 55 000 cilvēku, kuri pilsētā iestrēga, kad tai tika noteikti stingri ierobežojumi. Lidojumi uz galvaspilsētu Pekinu, kā arī citām valstīm no pilsētas gan vēl nav atsākušies.

Uhaņas atrašanās vieta:

Vienlaikus cilvēki aicināti bez iemesla tomēr pilsētu nepamest, pat bez īpašas vajadzības neapmeklēt blakus esošos reģionus.

Ķīnā joprojām spēkā saglabājušies strikti ierobežojumi iekļūšanai valstī – gan samazināts ielidojošo reisu skaits, gan liegta gandrīz visu ārvalstnieku iebraukšana. Savukārt iebraucēju pārbaudes kļūstot tikai stingrākas, atzīmē "Reuters".

Pasaulē oficiālais ar Covid-19 saslimušo skaits strauji tuvojas pusotram miljonam, bet no slimības miruši jau vairāk nekā 82 000 cilvēku. Gandrīz visas valstis pandēmijas dēļ ieviesušas stingrus drošības pasākumus, kuru dēļ sākusies globāla ekonomiskā stagnācija, raisot bažas par dziļu krīzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!