Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna augustā veikusi virsskaņas raķetes testu. Šī raķete, kuru iespējams aprīkot arī ar kodolieročiem, apriņķojusi zemeslodi pirms sākusi virzību uz norādīto mērķi.

Īstenotais tests demonstrējis Ķīnas attīstītās militārās kapacitātes, kuras pārsteigušas arī ASV izlūkdienestus, informē portāls "Financial Times" (FT).

Pieci cilvēki, kuriem ir informācija par šo testu, sacīja, ka Ķīnas bruņotie spēki palaida raķeti, kas lidoja cauri zemas orbītas telpai pirms sāka virzīties norādītā mērķa virzienā.

Lai gan raķete netrāpīja pa norādīto mērķi, aizlidojot tam garām par aptuveni 38 kilometriem, divi informēti avoti sacīja, ka tests parādīja, ka Ķīna ir guvusi pārsteidzošus panākumus virsskaņas ieroču jomā un ka tās kapacitātes ir attīstītākas, nekā domājušas ASV amatpersonas.

Tests ir radījis jaunus jautājumus par to, kāpēc ASV bieži vien nepietiekami novērtēja Ķīnas militāro modernizāciju. "Mums nav ne jausmas, kā viņi to izdarīja," medijam sacīja par šo testu informēta persona.

ASV, Krievija un Ķīna izstrādā virsskaņas ieročus, tostarp arī planierus, kas tiek palaisti kosmosā ar raķeti, bet riņķo ap Zemi savā ātrumā. Virsskaņas raķetes neievēro ballistiskās raķetes fiksēto parabolisko trajektoriju un ir manevrējamas, padarot tās grūtāk izsekojamas.

Ķīnas kodolieroču politikas eksperts Teilors Fravels FT atklāja, ka virsskaņas kapacitātes planieris, kuru var aprīkot ar kodolieročiem, var palīdzēt Ķīnai neitralizēt ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas, kuras izmanto, lai iznīcinātu ballistiskās raķetes. Eksperts norādīja, ka gadījumā, ja Pekina pilnībā attīstītu un izmantotu šādu ieroci, tam būtu "destabilizējošas" sekas. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka testa veikšana vēl nenozīmējot plānus šādus ieročus izvietot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!