Foto: AP/Scanpix/LETA
Ķīnas žurnālistei, kura vēstīja par jaunā koronavīrusa uzliesmojumu Uhaņā, piespriests četrus gadus ilgs cietumsods, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Žurnāliste Ženga Žana atzīta par vainīgu "strīdu izraisīšanā un nekārtību provocēšanā" - šādas apsūdzības bieži izvirzītas pret aktīvistiem Ķīnā, atzīmē medijs.

Žanu, kura ir 37 gadus veca, aizturēja maijā. Viņa pirms vairākiem mēnešiem pieteikusi badastreiku. Žurnālistes advokāts atklājis, ka Žanas veselības stāvoklis ir slikts.

Ķīnā nav brīvu mediju, un varasiestādes ierobežo aktīvistus un trauksmes cēlējus, kurus uzskata par tādiem, kas grauj valdības reakciju uz vīrusa uzliesmojumu.

Pret žurnālisti oficiāli apsūdzības izvirzīja novembra sākumā. Apsūdzības lapā apgalvots, ka viņa nosūtīja nepatiesu informāciju, izmantojot tādas platformas kā "WeChat", "Twitter" un "YouTube". Viņu apsūdz arī par interviju sniegšanu ārvalstu medijiem un informācijas par vīrusu Uhaņā "ļaunprātīgu izplatīšanu".

Ķīna bija pirmā vieta pasaulē, kurā 2019. gada nogalē un 2020. gada sākumā fiksēta pirmā zināmā Covid-19 masveida izplatība. Pēc tam slimība sāka izplesties pa visu pasauli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!