Ķīnā varas iestādes ir nolēmušas mainīt stingro politiku dzimstības ierobežošanas jautājumā, tāpēc turpmāk daļai pilsētās dzīvojošo ģimeņu būs likumīgi ļauts radīt otru bērnu, neskatoties uz likumu par vienu bērnu ģimenē, raksta "Ria Novosti". Jaunie noteikumi attieksies uz ģimenēm, kurā abi laulātie saviem vecākiem ir vienīgie bērni.
Jaunie noteikumi attieksies uz visām Ķīnas provincēm un autonomajiem rajoniem, izņēmums būs tikai blīvi apdzīvotā Henaņas province, kur dzīvo 97 miljoni cilvēku.

Kopš septiņdesmitajiem gadiem Ķīnā tiek ierobežota dzimstība, tāpēc pilsētās ar retiem izņēmumiem ģimenē drīkst būt tikai viens bērns, lauku reģionos – divi bērni. Divus bērnus varēja radīt arī nacionālo minoritāšu ģimenes. Par likumu neievērošanu tika piemērots sods, turklāt ģimenei bija jāapmaksā arī visi pārējie sociālie izdevumi par "lieko" bērnu – piemēram, izglītība, medicīnas pakalpojumi – kas gadā var būt pat vairāki tūkstoši dolāru.

Pēdējā laikā varas iestādes arī nav tik stingri kontrolējušas viena bērna likuma ievērošanu, tāpēc jau tagad daudzās pilsētnieku ģimenēs ir divi bērni. Turklāt, ņemot vērā, cik liels gods ir piedzemdēt dēlu, ierēdņi ar izpratni raugās uz ģimenes vēlmi radīt vēl vienu bērnu, ja pirmā piedzimusi meitene.

Pašlaik Ķīnā dzīvo 1,3 miljardi cilvēku. Pētījumi liecina, ka gadījumā, ja ar likumiem netiktu ierobežota dzimstība, valsts iedzīvotāju skaits būtu sasniedzis jau 1,7 miljardus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!