Ķīna nemieru pārņemtajā Urumči pilsētā trešdien ieveda karaspēku, taču etniskie ķīnieši jeb haņi un uiguri turpina bruņoties ar pašpielāgotiem ieročiem, un pagaidām nekas neliecina, ka plašākās etniskās sadursmes, kādas Ķīna piedzīvojusi pēdējo desmitgažu laikā, sāktu norimt.

Reaģējot uz nemieriem, Ķīnas prezidents Hu Dzjiņtao atteicies no nodoma piedalīties G8 sanāksmē, kas trešdien sākas Itālijā, un paziņojis, ka atgriežas Pekinā.

Nemieros, kas svētdien izcēlās Sjiņdzjanas provinces jeb Uiguru autonomā rajona galvaspilsētā, gājuši bojā vismaz 156 cilvēki. Šobrīd virs Urumči riņķo helikopteri, bet ielās "tautas aizsargāšanai" izvesti tūkstošiem karavīru un policistu.

"Mēs to atbalstām. Valdībai jārīkojas, lai aizsargātu tautu," sacīja kāds 45 gadus vecs haņu vīrietis, kurš vēroja armijas ienākšanu pilsētā. "Taču viņiem vajadzēja šeit ierasties agrāk. Viņiem vajadzēja trīs dienas, lai šeit nokļūtu. Kāpēc tik ilgi?" viņš teica.

Pēc tam, kad varasiestādes paziņoja, ka nemieros, kuros vēl vairāk nekā 1000 cilvēku guvuši ievainojumus, vainojami uiguri, otrdien, solot sevi aizsargāt, ielās izgāja ķīnieši, bruņojušies ar lāpstām, gaļas cirvjiem un citiem darbarīkiem, kas pielāgoti par ieročiem.

Pilsētu atkal pārņēma haoss, haņu pūļiem, kuros brīžiem bija vairāki tūkstoši cilvēku, sākot virzīties uz uiguru apdzīvotajām priekšpilsētām, tomēr viņus apturēja drošības spēki, kas pielietoja asaru gāzi.

Pēc otrdienas paziņojuma par komandantstundas izsludināšanu, varasiestādes, šķiet, ir apņēmušas demonstrēt spēju uzturēt kārtību, un daži no ielās esošajiem karavīriem pie ieroču stobriem piestiprinājuši durkļus.

Tūkstošiem policistu, tērpušies nemieru apspiešanai paredzētajā aprīkojumā, izvietojušies uz galvenās Urumči ielas, kas pilsētas centru nošķir no uiguru apdzīvotajiem rajoniem. Aiz policijas kordona redzamas armijas vienības.

Pa pilsētu braukā armijas kravas automašīnas ar skaļruņiem, no kuriem skan aicinājums "visiem doties mājās" un lūgumi "sadarboties" ar varasiestādēm.

Lai gan asiņainās sadursmes nav atsākušās, daudzi cilvēki - gan haņi, gan uiguri - pilsētas centra ielās un tam pieguļošajos rajonos redzami joprojām bruņojušies ar improvizētajiem ieročiem, trešdien no notikumu vietas ziņo aģentūras AFP reportieris.

Vienā vietā tieši pretī policijas kordonam, kas norobežo viņu apdzīvoto priekšpilsētu no haņu rajona, bija pulcējies aptuveni 200 uiguru liels pūlis, bruņojies ar mietiem, cauruļu gabaliem un akmeņiem.

Otrpus kordonam salasījās ķīniešu bariņš, kas arī bija apgādājies ar improvizētiem ieročiem, un abas puses apmainījās savstarpējām apvainojumiem un lamām.

Uiguru pūlis pieauga pēc tam, kad helikopteri izkaisīja skrejlapas, kurās varasiestādes nekārtībās vaino trimdā dzīvojošo uiguru līderi Rebiju Kadīru. Vienlaikus uiguri apgalvo, ka policija naktī izlaidusi cauri savam kordonam haņu grupas, lai ļautu tām uzbrukt musulmaņu apdzīvotajiem rajoniem.

"Pagājušajā naktī aptuveni 300 haņu iznāca caur drošības [kordonu], un viņi uzbruka cilvēku mājām un izdemolēja restorānu," aģentūrai AFP sacīja 20 gadus vecais Akbars.

Pagaidām nav izdevies iegūt šo apgalvojumu apstiprinājumu.

Aptuveni pēc 15 minūtēm, kas bija pagājušas kopš uiguru un policijas vienību pretstāves sākuma, drošības spēki ārvalstu žurnālistus atspieda no notikumu vietas, un viņiem vairs nebija redzama tālākā situācijas attīstība.

Daudzi uzņēmumi un veikali trešdien joprojām ir slēgti, un pilsētas centrā nekursē nedz sabiedriskais transports, nedz taksometri.

Astoņi miljoni tjurku valodā runājošo uiguru veido gandrīz pusi no Sjiņdzjanas provinces iedzīvotāju kopskaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!