Foto: AP/Scanpix

Ķīna plānotajam aptuveni 40 000 cilvēku lielajam ANO miera uzturēšanas spēku papildinājumam plāno norīkot 8000 policistu, vēsta "Vice".

Pēdējos mēnešos ASV pārstāvji ANO aicinājuši ievērojami palielināt miera uzturēšanas spēkus. Īpaši šis lūgums adresēts Eiropas valstīm, kuras no savas puses dienošo skaitu miera uzturēšanas spēkos nebija palielinājušas jau vairākas desmitgades.

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien paziņoja, ka 50 valstis piekritušas ANO miera uzturēšanas spēkus papildināt ar 40 000 cilvēkiem.

"Mēs zinām, ka miera operācijas nav risinājums visām problēmām, bet tās joprojām ir vieni no labākajiem līdzekļiem pasaulē, lai cīnītos ar bruņotiem konfliktiem," ASV sarīkotā konferencē paziņoja Obama. "Vienkāršoti runājot, labi trenētu un apgādātu miera uzturētāju skaits ir nepietiekams," viņa teikto atstāsta "Al Jazeera".

Šim aicinājumam atsaukusies Ķīna, lemjot par jauna pastāvīga miera uzturēšanas policijas vada izveidi, kurā dienētu 8000 cilvēku, atklāja Ķīnas prezidents Sji Dziņpins. Tāpat viņš norādīja, ka Ķīna ir gatava piegādāt arī helikopterus un ekipējumu, kā arī finanses atmīnēšanas darbiem.

Lielvalsts vadītājs gan nekonkretizēja, cik drīz un kurp šie miera uzturētāji tiks sūtīti, kā arī to, cik liela būs pašas Ķīnas teikšana par šiem jautājumiem.

Līdz šim Ķīna miera uzturēšanas misijām nozīmējusi 2600 cilvēkus, no kuriem lielākā daļa piedalās misijās Āfrikā. No tiem vairāk nekā 1000 dienē Dienvidsudānā, kurā Ķīna ir arī lielākais naftas industrijas partneris. Sji paziņoja arī par līdzekļu 100 miljonu ASV dolāru vērtībā piešķiršanu Āfrikas Savienībai

Ķīna pēdējos gados Āfrikā ieguldījusi vairākus miljardus dolāru enerģijas ražošanas nozarē, infrastruktūras attīstībā un citos projektos.

ANO miera uzturēšanas spēki kopumā sastāv no aptuveni 125 000 cilvēku. Starp tiem ap 106 000 ir tā saucamās "zilās ķiveres", kuri šobrīd izvietoti 16 misijās dažādās pasaules malās. Vairākās misiju zonās, īpaši Mali un Golānas augstienēs ANO miera uzturētāji ikdienā saskaras ar draudiem un reāliem uzbrukumiem.

Vienlaikus ANO "zilās ķiveres" vairākkārt apsūdzētas seksuālu noziegumu pastrādāšanā, piemēram, Centrālāfrikas Republikā un Haiti, kā arī pārmērīga spēka izmantošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!