Foto: AP/Scanpix/LETA
Ar koronavīrusa paveidu Covid-19, dēvētu arī par Uhaņas vīrusu, līdz šim Ķīnā saslimuši vismaz 1716 ārsti, bet seši medicīnas darbinieki no tā miruši, atzinušas komunistiskās valsts amatpersonas. BBC atzīmē, ka pasaules rūpniecības smagsvarā Ķīnā mediķi saskaroties ar aizsarglīdzekļu trūkumu.

Uhaņas pilsētā vien saslimuši 1102 ārsti, pārējā Huibei provincē – ap 400, bet pārējie citviet valstī, atsaucoties uz Ķīnas Nacionālās veselības komisijas viceministru Zengu Jisjinu, vēsta BBC. ""Frontē" esošo ārstu pienākumi ir patiesi smagi, darba un atpūtas iespējas ir stingri ierobežotas, psiholoģiskais spiediens, kā arī iespējamība inficēties pašiem ir augsta," viņš atklājis "Reuters".

Savukārt ārsti, kuri vēlējušies palikt anonīmi, AFP žurnālistiem atklājuši, ka vēl lieklāks ir to mediķu skaits, kuri pagaidām ir karantīnā, jo pagaidām ir tikai aizdomas par viņu iespējamu inficēšanos. Tāpat daudzviet trūkstot pat tādi pamata aizsarglīdzekļi kā sejas aizsargmaskas, speciālas brilles un pilna auguma aizsargtērpi.

Kopumā no vīrusa līdz piektdienas, 14. februāra, pulksten 13 miruši 1483 cilvēki, inficēti 64 447, bet izveseļojušies 7080 cilvēki, ziņo Džonsa Hopkinsa universitātes Sistēmu zinātnes un inženierijas centra speciālisti, kuri apkopojuši Pasaules veselības organizācijas, kā arī Ķīnas, ASV un Eiropas slimību kontroles un novēršanas centru datus.

Savukārt BBC atzīmē, ka apritējusi jau nedēļa kopš aizsaulē aizgāja ārsts Lī Veņlans, kurš jau decembra izskaņā centās brīdināt par jaunas epidēmijas briesmām, bet toreiz policija viņu aicināja pārtraukt panikas celšanu un nepatiesu komentāru izpaušanu. Viņš pats inficējās ar vīrusu, strādājot Uhaņas centrālajā slimnīcā.

Pasaules veselības organizācija piektdien medijiem norādījusi, ka joprojām nav fiksētas nekādas negatīvas vai pozitīvas izmaiņas vīrusa epidēmijas izplatības vai saslimušo mirstības pieaugumā ne Ķīnā, ne ārpus tās – tā uzskatāma par vienmērīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!