Ķīna ir sākusi uzlabot ceļu uz pasaules augstāko kalnu Everestu (Džomolungmu) tā Tibetas pusē, lai nākamā gada Pekinas olimpisko spēļu lāpas nesējiem būtu vieglāk nokļūt līdz šim kalnam, pirmdienas vakarā ziņoja aģentūra "Sjiņhua".
150 miljonu juaņu (10,3 miljonu latu) vērtais projekts paredz četru mēnešu laikā noasfaltēt pašreizējo 108 kilometrus garo nebruģēto ceļu līdz kalna pakājei.

"Pēc pabeigšanas šī automaģistrāle kļūs par svarīgu ceļu tūristiem un alpīnistiem, kuri arvien lielākā skaitā apmeklē Džomolungmas kalnu, kas Rietumos ir pazīstams kā Everests," piebilda "Sjiņhua".

Everests atrodas uz Nepālas un Ķīnas robežas, un tajā ir iespējams uzkāpt no abām pusēm.

Pekinas olimpiskās spēles Ķīnas galvaspilsētā notiks nākamajā gadā no 8. līdz 24.augustam. Šo spēļu olimpiskās lāpas maršruts būs garākais olimpisko spēļu vēsturē, bet ar to ir saistīti vairāki skandāli. Taivāna, kuru Ķīna uzskata par savu provinci, politisku iemeslu dēļ neļaus lāpai šķērsot savu teritoriju. Ķīnas 1950.gadā sagrābtās Tibetas iekļaušana šajā maršrutā ir izraisījusi protestus.

Aprīlī Ķīna izraidīja piecus amerikāņu tūristus, kuri Everesta pakājē rīkoja demonstrāciju par brīvu Tibetu un protestēja pret Pekinas olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!