Ķīnas valsts pārtikas un medikamentu drošības administrācijas bijušajam vadītājam Dzjenam Sjaoju otrdien izpildīts nāvessods, raksta BBC. Viņš tika notiesāts par kukuļu ņemšanu aptuveni 6,5 miljonu juaņu jeb aptuveni 424 000 latu apmērā, kā arī par sava dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.
Amatpersona bija saņēmusi maksājumus par to, lai viņš pieļautu nekvalitatīvu medikamentu sertifikāciju un nonākšanu tirgū. Pēc šo medikamentu lietošanas vairāki cilvēki gājuši bojā.

Ķīna pēdējā laikā ir bieži saņēmusi kritiku par nekvalitatīvām precēm, un Dzjens ir kļuvis par šīs krīzes simbolu. Pēc sprieduma uzzināšanas viņš to pārsūdzēja, jo uzskatīja tiesas lēmumu par pārāk bargu. Kā attaisnojumu viņš norāda savu atzīšanos un aktīvo sadarbību ar policiju noziedzīgo shēmu atklāšanā. Apelācijas sūdzība tika izskatīta jūnija vidū, tomēr sods netika mainīts.

Pēc Dzjena padzīšanas no amata 2005.gadā Ķīnas valdība lika pārskatīt aptuveni 170 000 medikamentu licences, kas bijušas izdotas Dzjena darbības laikā. Preses konferencē otrdien medikamentu drošības uzraudzības organizācija atzina, ka kontrole šajā jomā nav bijusi pietiekama, kā arī solīja turpmāk strādāt efektīvāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!