Ķīna paziņojusi, ka pārtrauc militāro un diplomātisko sadarbību ar ASV, protestējot pret šīs valsts lēmumu pārdot Taivānai bruņojumu 6,5 miljardu ASV dolāru vērtībā, otrdien ziņo BBC.
Līdz ar to nenotiks virkne augsta līmeņa vizīšu un militārpersonu pieredzes apmaiņas braucienu, kuri bija ieplānoti līdz šī gada novembrim. Tāpat Ķīna nepiedalīsies humanitārās palīdzības apmaiņā un dabas katastrofu seku novēršanas programmās.

"Militārās sadarbības politizēšanas no Ķīnas puses dēļ ir palaistas garām labas izdevības," Ķīnas valdības lēmumu komentējis kāds Pentagona pārstāvis.

Savukārt Ķīnas ārlietu ministrija izplatījusi paziņojumu, kurā paudusi nosodījumu ASV-Taivānas sadarbībai, norādot, ka "ASV valdības rīcība kaitē Ķīnas interesēm un ASV-Ķīnas attiecībām."

Taivāna, kuru Ķīna uzskata par savu teritoriju, cita starpā paredzējusi iegādāties no ASV "Patriot III" pretraķešu sistēmas, "Apache" helikopterus un no zemūdenēm palaižamas raķetes. Pēc ASV valdības pārstāvju teiktā, šis darījums nemainīs militāro līdzsvaru reģionā, bet "demonstrēs ASV valdības apņemšanos apgādāt Taivānu ar aizsardzības ieročiem, kas tai nepieciešami, lai saglabātu spēku."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!