Sākotnējo pārbaužu rezultāti liecina, ka kāds deviņus gadus vecs zēns ir pirmais Ķīnā ar putnu gripu saslimušais cilvēks. Pasaules Veselības organizācija (PVO) apstiprināja, ka no zēna ņemtās asinis satur putnu gripas antivielas, kas ir "skaidra pazīme" par inficēšanos ar cilvēkiem bīstamo putnu gripas vīrusu H5N1.
Zēns ir viens no trīs pacientiem dienvidaustrumu provincē Hunaņā, kurus PVO un Ķīnas valdība pārbauda kā iespējamos ar putnu gripu inficētos. Viņš un viņa 12 gadus vecā māsa abi saslima un tika ārstēti no pneimonijas. Viņa māsa ir mirusi.

PVO preses pārstāvis Rojs Vadija sacīja, ka šo trīs gadījumu pārbaude nav pabeigta, taču piebilda, ka "nebūtu pārsteidzoši, ja pārbaude apstiprinātu, ka zēns ir H5N1 pozitīvs".

Zēna galīgā diagnoze tiks apstiprināta drīzumā, taču nebūs iespējams uzzināt, vai viņa māsa bijusi inficējusies ar putnu gripu, jo no viņas pirms nāves netika paņemts pietiekoši asins paraugu, sacīja Vadija.

Trešais iespējamais ar putnu gripu inficētais ir 36 gadus vecs skolotājs, kuram tāpat kā abiem bērniem bijis ciešs kontakts ar putnu gripas inficētām vistām.

Ķīnas valdība otrdien paziņoja, ka mēģinās visus mājputnus vakcinēt pret putnu gripu.

Eksperti uzskata, ka, sākoties plašai epidēmijai, ar gripu varētu inficēties apmēram 20% pasaules iedzīvotāju, bet dzīvību varētu zaudēt vismaz pieci miljoni cilvēku. Līdz šim cilvēkiem bīstamais putnu gripas paveids H5N1 ir prasījis vismaz 64 cilvēku dzīvības. Visi letālie gadījumi tikuši fiksēti četrās valstīs - Vjetnamā, Taizemē, Indonēzijā un Kambodžā.

Tajā pašā laikā, neskatoties uz attiecīgo institūciju pūliņiem, putnu gripa turpina izplatīties arī Ķīnā. Vīruss H5N1 atrasts beigtiem putniem Horvātijā, Rumānijā, Turcijā un Krievijā. Mazāk bīstamais putnu gripas paveids H5 konstatēts arī vairākiem desmitiem putnu Kanādā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!