Ķīnas un Taivānas sporta amatpersonas nav spējušas vienoties par 2008. gada vasaras olimpisko spēļu lāpas stafetes posma norisināšanos Taivānā.
"Olimpiskās lāpas stafete Taivānā nenotiks, jo abas puses nespēja atrast kopsaucēju mēnesi ilgušajās sarunās," piektdien paziņoja Taivānas sporta ministrs Jans Dzjunčers, izsakot nožēlu par sarunu negatīvo iznākumu.

Domstarpības abām pusēm radušās par karogu, ģerboņu un dziesmu lietošanu olimpiskās lāpas stafetes laikā. Ķīna pieprasīja, lai tiktu izmantoti tikai tie karogi, ģerboņi un dziesmas, kurus būtu apstiprinājusi Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK), taču Taivāna šim noteikumam politisku zemtekstu dēļ nepiekrita.

1949. gadā Taivānas sala atdalījās no Ķīnas, taču tā joprojām salu uzskata par savu teritoriju un vēlas panākt atkalapvienošanos.

Lai gan Taivānas sportisti var piedalīties starptautiskās sacensībās, pārstāvot savu valsti, tomēr Taivānas nacionālā karoga un ģerboņa lietošana un valsts himnas atskaņošana SOK rīkotajos pasākumos un citos starptautiskos sporta pasākumos joprojām nav atļauta.

Taivānas Olimpiskās komitejas vadītājs Cajs Čenvejs neslēpa, ka komiteja būtu ievērojusi SOK un Ķīnas prasības, taču tā nespētu kontrolēt Taivānas iedzīvotājus. "Taivāna ir brīva valsts, un cilvēkiem nevar aizliegt sagaidīt olimpisko lāpu pēc saviem ieskatiem," sacīja Cajs. Taivāna gan gatavojas sūtīt savus sportistus uz olimpiskajām spēlēm, kas 2008. gada 8. augustā tiks atklātas Pekinā.

Bija plānots, ka olimpiskā lāpa nākamā gada sākumā no Taivānas caur Honkongu un Makao nonāktu Ķīnā, taču nu plānus stafetes organizatoriem vajadzēs mainīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!