Foto: AFP/Scanpix

Ķīna paziņojusi, ka sākot ar 2015. gadu tā Dienvidsudānā izvietos 700 vīru spēcīgu kājnieku miera spēku misiju. Šāds lēmums nācis pēc tam, kad jaunākā Āfrikas valsts noslēgusi naftas piegādes līgumu ar Ķīnas degvielas konglomerātu "CNPC".

Miera spēkus veidos 121 virsnieks un 579 kareivji. Šī ir pirmā reize, kad Ķīnas militārpersonas piedalās ANO miera uzturēšanas misijā. Līdz šim Āzijas lielvalsts misijās sūtījusi inženierus, medicīnas un transporta apkalpes personālu.

Pirmie 180 karavīri Dienvidsudānas galvaspilsētā Džubā ieradīsies jau janvārī, bet pārējie pievienošoties martā, lai piedalītos patrulēšanas un drošības uzturēšanas darbos

Paziņots, ka miera spēku bataljona kareivji būs aprīkoti ar bezpilota lidmašīnām, bruņumašīnām, prettanku raķetēm, kā arī mīnmetējiem un dažādiem vieglajiem kājnieku ieročiem, kas paredzēti "tikai pašaizsardzības nolūkiem".

Ķīnas kompānija "CNPC" noslēgusi līgumu par palīdzību trīs Āfrikas valsts naftas lauku apguvē, kā arī apmācību sniegšanu valsts tehniskajam personālam. Kopš pērnā gada pilsoņu kara valstī naftas ieguve samazinājusies par trešdaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!