Foto: Publicitātes foto

Ķīnas Tautas atbrīvošanas armija Tibetas Šigatses rajonā 5592 metru augstumā uz robežas ar Indiju atklājusi savu ģeogrāfiski augstāko militāro posteni. Postenis ierīkots jau pērnā gada pirmajā pusē, bet nupat tas paziņots publiski Ķīnas centrālajā televīzijā, ziņo Pekinas kontrolētais medijs "Global Times".

Uz jauno patruļas bāzi pārcelta aizsardzības rota no līdzšinējās tuvākās militārās bāzes Gambā. Šigatses rajona Gambas administratīvais apgabals robežojas ar Indijas Sikimas štatu.

Oficiālajā propagandas sižetā apgalvots, ka karavīri ieradušies tukšā vietā mīnus 20 grādu temperatūrā un aizvējā uzslējuši teltis. Savukārt tagad bāzē ir ne tikai celtnes, bet arī ūdensapgāde un uz to tiekot būvēts ceļš. "Mēs šo uzcēlām ar lāpstām un cirvjiem un ziedosim dzīvību, lai to aizstāvētu," televīzijā ziņojis rotas instruktors Li Sjins.

Ķīna un Indija pērn iesaistījās vairākos konfliktos, tostarp asiņainā slaktiņā Galvanas ielejā. Tajā ķīnieši brutāli nosita 20 Indijas karavīrus, abām kodollielvalstīm pieturoties pie apgalvojuma, ka savstarpējos robežkonfliktos neviena lode nav izšauta jau vairāk nekā 40 gadu. Galvanas ielejā abas puses otru apvainoja tās robežu pārkāpšanā.

Indija ilgstoši apsūdz Ķīnu tūkstošiem karavīru iesūtīšanā indiešu administrētajā Ladākhas teritorijā esošajā Galvanas ielejā. Indija izvirzījusi pretenzijas, ka Ķīna kontrolējot ap 38 000 kvadrātkilometrus tās teritorijas. Robežstrīdus bez panākumiem abas valstis centušās risināt jau vairāk nekā trīs gadu desmitus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!