Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna meklē iespējas izveidot jaunas militārās bāzes kaimiņos esošajā Tadžikistānā, kur tās Tautas atbrīvošanas armijas jau ir vismaz viena bāze, atsaucoties uz 1. septembrī publiskotu Pentagona ziņojumu ASV Kongresam, raksta "Eurasia Net".

Ķīna vēlas veidot aizvien jaunus loģistikas centrus un bāzes, lai tās bruņotie spēki varētu operēt aizvien lielākos attālumos. Tadžikistāna ir viena no 12 valstīm, kuras, visticamāk, Ķīna izskatījusi, norādīts ziņojumā. Oficiāli zināms, ka Ķīnai ir tikai viena aizjūras bāze Džibuti.

Pagājušā gada sākumā Pentagons apstiprinājis jau vairākus gadus pastāvējušās aizdomas, ka Ķīnas spēki ir klātesoši vietā, kur satiekas Ķīnas, Afganistānas un Tadžikistānas robežas. Vietējā tirgū Tadžikistānas robežas pusē medija "Post" žurnālists arī ievērojis karavīru ar Ķīnas Siņdzjanas reģiona atpazīšanas zīmēm, bet vēlāk kāds karavīrs atklājis, ka spēki šajā apgabalā dislocēti jau vairākus gadus. Satelītattēli apliecina, ka aptuveni 20 divstāvīgu ēku un novērošanas torņu komplekss uzbūvēti vismaz 2016. gadā.

Pērn Tadžikistānas Bruņotie spēki ar lielās kaimiņvalsts spēkiem aizvadīja arī kopīgas mācības, pastiprinot militāro novērotāju pārliecību, ka Tadžikistāna drošības ziņā aizvien vairāk paļaujas uz Ķīnu. Vairāk nekā 40% no Tadžikistānas ārējā parāda aptuveni miljarda eiro apmērā aizdevusi tieši Ķīna. To izmantojot arī Ķīnas drošības struktūras, kuras valstī cita starpā ievācot datus par iedzīvotājiem ar Ķīnas kompāniju radītajām un Tadžikistānā aizvien biežāk klātesošajām novērošanas un seju atpazīšanas sistēmām.

Attiecībās savstarpēju neuzticību gan laiku pa laikam uzjundī Ķīnas nacionālistu izteikumi, ka daļa no Tadžikistānas ir vēsturiska Ķīnas teritorija, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!