Ķīnai, visticamāk, nāksies maksāt par tās klusēšanu smagā akūtā elpošanas sistēmas sindroma (SARS) sākuma stadijā, kas atstās iespaidu uz šī gada Ķīnas ekonomisko pieaugumu, teikts pirmdien izdotajā investīcijas bankas "Salomon Smith Barney" (SSB) paziņojumā.
SARS dēļ, ko Ķīna ir "eksportējusi" visā pasaulē, tā varētu zaudēt 0,3 procentus no ekonomiskā pieauguma, norāda banka.

Ārvalstu investori "var sākt apsvērt investīcijas dažādās valstīs ātrāk, nekā mēs sākotnēji prognozējām. Daži investori var aptver, ka pat tādā lielā valstī kā Ķīnā nevajadzētu likt visas olas vienā grozā", teikts bankas analītiķu Huana Jupina un Dona Hanna sastādītajā ziņojumā.

SARS epidēmija pagājušā gada novembrī sākās Ķīnas Guandunas provincē, taču Ķīnas amatpersonas par to klusēja un nebrīdināja kaimiņvalstis.

Tikai pagājušajā nedēļā starptautiskā spiediena rezultātā tika panākts, lai Ķīnas amatpersonas ļauj Pasaules veselības organizācijas (WHO) ekspertiem doties uz Guandunas provinci izmeklēt slimības izcelšanos.

Ķīnā no SARS ir miruši jau 53 cilvēki un vēl 1268 ir inficēti.

Daudzi Ķīnā dzīvojošie citu valstu pilsoņi cenšas noskaidrot patieso situāciju par SARS, lai pieņemtu lēmumus par savām ģimenēm. "Daudziem tā ir sāpīga pieredze. Kaut arī ir labi zināms, ka politiskās caurredzamības līmenis Ķīnā ir diezgan zems, šis gadījums ir spēcīgi apstiprinājis šo apjausmu, un tas satrauc dažus investorus," brīdina analītiķi.

Ķīnas ekonomika, kas pēdējos gadus ir pieaugusi par astoņiem procentiem, SARS dēļ šī gada pieaugums varētu būt par 0,3 procentiem mazāks. SSB samazināja Ķīnas ekonomiskā pieauguma prognozes 2003.gadam līdz 7,3 procentiem, salīdzinot ar agrāk prognozētajiem 7,6 procentiem.

Šādas prognozes izteiktas, pieņemot "relatīvi labvēlīgu" un "ļoti optimistisku" notikumu attīstību, kurā situācija tiek kontrolēta, norāda SSB. "Ja situācija kļūs nekontrolējama, mēs, godīgi sakot, nezinām, kāds būs zemākais līmenis," piebilda analītiķi.

Vislielākās ekonomiskās sekas gaidāmas tieši Guandunas provincē nekā pārējās provincēs, kur arī reģistrēti SARS saslimšanas gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!