Foto: AFP/Scanpix
Ķīnas dienvidos pie robežas ar Vjetnamu izcēlušās sadursmes starp policiju un tūkstošiem demonstrantu, kas protestēja pret brutālu izturēšanos pret aizdomās par kontrabandu turētu personu, paziņoja valdība un cilvēktiesību aizstāvji.

Sadursmes izcēlās piektdien Guansji Džuanu autonomā reģiona Dunsjinas pilsētā, kur demonstranti iznīcināja vairākas policijas un robežsardzes patruļas automašīnas, informēja vietējā policija, norādot, ka ir ievainoti pieci policisti un iznīcinātas piecas kontrabandas apkarošanas dienesta automašīnas.

Savukārt Honkongā bāzētā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Cilvēktiesību un demokrātijas informācijas centrs" informēja, ka demonstrācijā bija pulcējušies līdz desmit tūkstošiem cilvēku, kas sabojāja vai nodedzināja vairāk nekā 20 policijas un muitas automašīnas, piebilstot, ka līdz simts cilvēkiem ir "nogalināti vai ievainoti" sadursmju laikā.

Sadursmes sākās pēc tam, kad vietējie redzēja, kā uz vienas no pilsētas galvenajām ielām kontrabandas apkarošanas policijas darbinieki notriec motociklistu un izturējās pret viņu vardarbīgi. Amatpersonas skaidroja, ka daļa aculiecinieku domāja, ka motociklists, kas tika turēts aizdomās par kontrabandu, ir miris, tādēļ sāka uzbrukt policijai.

Policijas aplēses liecina, ka notikuma vietā pulcējās ap tūkstoš cilvēku, bet tikai daži no viņiem iesaistījās pretlikumīgās darbībās.

Akadēmiķu aplēses liecina, ka Ķīnā pērn notika 180 tūkstoši dažādu protesta akciju par dažādiem jautājumiem, tostarp korupciju, policijas brutalitāti un neizmaksātām algām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!