Ķīnas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada deviņos pirmajos mēnešos palielinājās par 7,9 procentiem saistībā ar augsto vietējo pieprasījumu un eksporta pieaugumu, kā arī valsts plašajiem tēriņiem ekonomikas stimulēšanai, trešdien paziņoja valdība.
2002.gada trešajā ceturksnī vien, salīdzinot ar šo pašu periodu 2001.gadā, Ķīnas ekonomika pieauga par 8,1 procentu, tādējādi valstij ar otru lielāko ekonomikas apjomu izdosies viegli pārsniegt visam 2002.gadam plānoto septiņu procentu IKP pieaugumu, norāda Nacionālais statistikas birojs.

"Mēs lēšam, ka visā gadā Ķīnas IKP pieaugs par 7,8 procentiem," sacīja biroja pārstāvis. Viņš norādīja, ka šā gada ceturtajā ceturksnī Ķīnas ekonomika pieaugs vismaz par 7,8 procentiem.

Aģentūra "Bloomberg" norāda, kas traujais Ķīnas ekonomiskās izaugsmes temps lielā mērā skaidrojams ar ārvalstu kompāniju darbības paplašināšanu Ķīnā, kur ir lēts darbaspēks.

Pekina vairākus gadus ir veicinājusi ekonomikas pieaugumu ar valsts naudas palīdzību, un ir skaidrs, ka tā vēlēsies saglabāt labu priekšstatu par ekonomiku pirms novembrī gaidāmā Ķīnas Komunistiskās partijas kongresa. Tomēr Ķīnas amatpersonas noliedz, ka valsts ekonomiskā uzplaukuma pamatā būtu valdības izdevumi.

"Valdības izdevumi ir tikai viens iemesls. Ekonomikas apjoms pieauga, galvenokārt pateicoties vietējā un ārējā pieprasījuma palielinājumam," sacīja statistikas biroja pārstāvis.

2001.gadā Ķīnas ekonomika pieauga par 7,3 procentiem. Par spīti vispārējai nelabvēlīgajai situācijai globālajā ekonomikā, Ķīnai izdevās šā gada pirmajā un otrajā ceturksnī gūt attiecīgi 7,6 un astoņu procentu pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!