Foto: AP/Scanpix/LETA

Ar jauno koronavīrusu inficēto skaitam ASV pārsniedzot miljonu, ASV demonstrē, ka nav superlielvara, redakcionālo viedokli pauž Ķīnas valdības kontrolētais medijs "Global Times".

Redakcija salīdzina, ka ņemot vērā ASV un Ķīnas iedzīvotāju skaita attiecības, pie līdzīgas izplatības kā ASV, Ķīnā būtu jābūt vismaz četriem miljoniem inficēto jeb 50 reižu vairāk nekā ir šobrīd. Lai šādu īpatsvaru panāktu, pilnīgi visās Ķīnas provincēs būtu jābūt sliktākai situācijai nekā tā bija sākotnējā epidēmijas epicentrā Huibei provincē, lēš "Global Times".

"Ķīniešu tauta nepieļautu savai valstij pieredzēt tik plašu vīrusa izplatību kā ASV. ASV nav nonākusi haosā ne tāpēc, ka amerikāņi labprātīgi pieņem Covid-19 radītās ciešanas, bet tāpēc, ka viņi ir pārāk lielā izmisumā, lai cīnītos," pauž publicētais viedoklis, "ASV sabiedrība ir nespējīga mobilizēties nacionāla mēroga cīņai pret Covid-19. Vidējais amerikānis var parūpēties tikai pats par sevi."

Ķīnas propagandas medijs arī iesaka trīs ASV valdībai darāmās lietas. Pirmkārt, atvainoties saviem pilsoņiem un atzīt, ka rīcība epidēmijas apkarošanai nav bijusi pareiza. Otrkārt, mācīties no kļūdām un apkarot vīrusu, lai samazinātu inficēto un mirušo skaitu. Treškārt, pastiprināt starptautisko sadarbību globālai jaunas epidēmijas novēršanai. "ASV valdība gan nav darījusi neko no tā. (..) ASV slimības kontrole un novēršana joprojām ir haoss," secina "Global Times".

Medija redakcijas viedoklī kritiku saņem gan republikāniskā, gan demokrātiskā partija un to pārstāvji, kā arī tiek uzsvērta elites jeb "bagāto" iespēja pasargāties, kamēr lielākie cietēji no vīrusa ir nabadzīgie. "Superlielvarai cīņu ar vīrusu tā nevajadzētu vadīt. Ir laiks ASV mosties," viedokļa rakstu noslēdz medija redakcijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!