Ķīnas vēstniecības ārvalstīs stingri uzrauga tur dzīvojošo ķīniešu disidentu gaitas, ceturtdien preses konferencē atzina bijušais Ķīnas diplomāts Joņlins Čeņs, kas šopavasar pameta savas valsts diplomātisko dienestu un lūdza politisko patvērumu Austrālijā. Pēc viņa teiktā, disidentu uzraudzīšana ir viens no svarīgākajiem Ķīnas diplomātu uzdevumiem.
Bijušais Ķīnas izlūkdienesta virsnieks Fendzjuņs Hao norādīja, ka Pekinas slepenajiem dienestiem ir īpaša sistēma, kā vākt informāciju par valdības politiskajiem oponentiem.

37 gadus vecais Čeņs, kas līdz šim pavasarim bija pirmais sekretārs Ķīnas konsulātā Austrālijā, pastāstīja, ka viņa pienākumos ietilpusi ķīniešu disidentu un reliģiskās kustības "Faluņ Gun" locekļu uzraudzīšana.

32 gadus vecais Hao ap to pašu laiku atstāja darbu Ķīnas izlūkdienestā "Birojs 610", kas 1999.gadā tika izveidots tieši "Faluņ Gun" aktivitāšu uzraudzīšanai, bet četrus gadus vēlāk ietvēra savā redzeslaukā arī citus reliģiskos grupējumus. Viņi abi atzina, ka viņu rīcībā ir plaša informācija par Pekinas izveidoto uzraudzības sistēmu.

Pēc Čeņa stāstītā, "kolīdz kādā valstī izveidojas ķīniešu disidentu grupiņa, Pekinas valdība cenšas to sagraut". Ķīnas vēstniecība attiecīgajā valstī vērīgi uzrauga grupas darbību un gaida izdevīgu brīdi, lai iejauktos. Viņaprāt, tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc ķīniešu demokrātisko kustību šķeļ iekšējas nesaskaņas. "Lielā mērā tas ir Ķīnas valdības nopelns," sacīja bijušais diplomāts.

Čeņs piebilda, ka līdztekus Ķīnas demokrātiskās kustības aktīvistiem kā Pekinas "politiskajiem pretiniekiem" tiek vajāti gan "Faluņ Gun" dalībnieki, gan tibetieši, gan taivānieši, gan uiguri.

Viņš norādīja, ka Austrālijā Ķīnas vēstniecība centusies likt šķēršļus disidentu aktivitātēm, izdarot spiedienu uz Austrālijas valdību - galvenokārt ekonomisko attiecību jomā.

Stingra uzraudzības sistēma pastāvējusi arī pašu vēstniecības darbinieku vidū. Viss personāls dzīvojis dienesta viesnīcā, kur katrs varējis novērot kaimiņu. Iešanai ciemos un izbraukumiem bijusi jālūdz īpaša atļauja, bet privāti kontakti bijuši aizliegti. Puse dienas nedēļā tikusi veltīta darbinieku politiskajai izglītošanai.

Čeņs sacīja, ka viņa vecāki Ķīnā kopš viņa pārbēgšanas izjutuši spēcīgu spiedienu ne vien no valdības, bet arī no draugiem un radiniekiem. Man ir jābūt uzmanīgam, citādi viņi var tikt nolaupīti vai ciest satiksmes negadījumā, kā tas nereti notiek," viņš piebilda.

Hao atzina, ka šobrīd nesazinās ar saviem tuviniekiem Ķīnā, lai nepakļautu viņus briesmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!