Foto: Reuters/Scanpix
Ķīnas viceprezidents Sji Dzjiņpins, kurš tiek uzskatīts par iespējamo Ķīnas nākamo vadītāju, otrdien tikšanās laikā ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidentu Baraku Obamu aizstāvēja Ķīnu pret pārmetumiem par cilvēktiesību pārkāpumiem valstī, vēsta raidsabiedrība BBC.

“Es uzsveru, ka Ķīna ir guvusi milzīgus un labi pamanāmus sasniegumus cilvēktiesību jomā pēdējo 30 gadu laikā, kopš reformu uzsākšanas,” teica Dzjiņpins.

“Protams, cilvēktiesību jautājumā vienmēr ir vieta uzlabojumiem,” viņš piebilda.

BBC atgādina, ka līdzīgu viedokli izteica jau pašreizējais Ķīnas prezidents Hu Dzjiņtao, kad pagājušajā gadā bija vizītē Vašingtonā.

Ķīnas paziņojums izskanējis laikā, kad pieaug bažas par Pekinas represijām pret protestētājiem Tibetā.

Otrdien, Dzjiņpina vizītes laikā pie Baltā nama piketēja cilvēktiesību aktīvisti. Uzraksti uz piketētāju plakātiem vēstīja: “Sji Dzjiņpin: Tibeta būs brīva!”

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

Jau vēstīts, ka Ķīnas viceprezidents otrdien ieradās vizītē ASV.

Tiek prognozēts, ka 58 gadus vecais Sji Dzjiņpins nomainīs Ķīnas pašreizējo prezidentu Hu Dzjiņato, kurš no prezidenta amata varētu atkāpties 2013. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!