Foto: AFP/Scanpix
Ķīnas varas iestādes aicina valstī akreditētos diplomātus nepublicēt "pseidozinātniskus" ziņojumus par Ķīnas gaisa piesārņojumu – šāds varasiestāžu aicinājums publicēts laikrakstā "South China Morning Post", ziņo ārvalstu masu mediji.

"Mēs esam pievērsuši uzmanību tam, ka dažu ārvalstu vēstniecību darbinieki sarīkojuši mūsu gaisa kvalitātes monitoringu un publicē tā rezultātus. Tas ir pretrunā ar pasaules praksi un diplomātijas normām," norādījis vides aizsardzības ministra vietnieks U Sjaociņs.

Lai gan ierēdnis nav nosaucis konkrētas valstis, "Itar Tass" norāda, ka ASV un Japānas vēstniecības regulāri savos profilos mikroblogu vietnē "Twitter" paziņo Pekinas gaisa kvalitātes monitoringa rezultātus, kas liecina par daudz sliktāku situāciju, nekā oficiāli dati.

Šādus monitoringa rezultātus publisko arī ASV ģenerālkonsulāti citās lielākajās Ķīnas pilsētās. ASV pārstāvji norāda, ka izmanto precīzākas mērierīces nekā ķīnieši.

Ķīnas speciālisti gan uzskata, ka nav taisnīgi izmantot Ķīnas gaisa kvalitātes pārbaudēm ASV standartus, turklāt šāds monitorings notiek tikai diplomātiskās misijas teritorijā, tāpēc esot nepilnīgs un nevarot objektīvi atspoguļot patiesu situāciju.

"Tikai kompetentas Ķīnas iestādes ir pilnvarotas publicēt atskaites par gaisa kvalitāti Ķīnā," laikrakstam uzsvēris ministra vietnieks.

Savukārt Ķīnas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka gaisa monitoringa publicēšana ir pretrunā ar diplomātiskajām konvencijām.

ANO un citas starptautiskās organizācijas atzīst Pekinu par vienu no visvairāk piesārņotajām pilsētām pasaulē. Pekina par tādu kļuvusi, pieaugot enerģijas patēriņam, kas šajā pilsētā vēl arvien tiek nodrošināts galvenokārt ar akmeņoglēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!