Piecas partijas iekļuvušas Kirgizstānas parlamentā pēc 10.oktobrī notikušajām vēlēšanām, tomēr neviena no tām nav ieguvusi pārliecinošu vairākumu, liecina oficiālie rezultāti, kurus pirmdien publiskoja centrālā vēlēšanu komisija.

Rezultāti liecina, ka iekļūšanai parlamentā nepieciešamo piecu procentu barjeru pārvarējušas divas pozīcijas partijas: Sociāldemokrātiskā partija un partija "Ata meken" ("Tēvzeme"), kas ieguvušas attiecīgi 7,83 un 5,49 procentus vēlētāju atbalsta.

Parlamentā iekļuvušas trīs opozīcijas partijas: "Ar-namis" ("Cieņa"), kas vēlēšanās ieguvusi 7,57% balsu, lielāko vēlētāju atbalstu jeb 8,47% ieguvusī partija "Ata džurt" ("Tēvzeme") un partija "Republika", kas ieguva 6,93% balsu.

Pavisam uz iekļūšanu parlamentā kandidēja 29 partijas.

Šādi vēlēšanu rezultāti liecina, ka ASV un Krievijas militāro gaisa bāzu mājvietā Kirgizstānā valdības veidošanas sarunas būs asas.

Vēlēšanas tika izsludinātas pēc tam, kad aprīlī opozīcijas atbalstītāju nemieros tika gāzts valsts prezidents Kurmanbeks Bakijevs, bet jūnijā notika valsts vēsturē lielākie un asiņainākie etniskie nemieri starpp kirgīziem un uzbekiem.

Šīs ir pirmās parlamenta vēlēšanas, kopš referendumā 27.jūnijā tika pieņemta jaunā konstitūcija, kas paredz, ka Kirgizstāna vairs nav prezidentāla, bet parlamentāra republika, kļūstot par pirmo parlamentāro valsti Vidusāzijā.

Otunbajeva prezidenta amatā būs līdz 2011.gada 31.decembrim.

Parlamenta vēlēšanas Kirgizstānā notiks ik pēc pieciem gadiem un parlamentā tiek ievēlēti 120 deputāti.

Kirgizstānā parlamenta vēlēšanas notika 10.oktobrī un tajās piedalījās 29 partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!