Foto: EPA/LETA
Kirgizstānas pagaidu valdības premjerministre Roza Otunbajeva nosodījusi Baltkrievijas lēmumu dot patvērumu gāztajam prezidentam Kurmanbekam Bakijevam, brīdinot, ka Kirgizstāna vērsīsies pie Interpola, ja Minska eksprezidentu neizdos.

"Kirgizstānas tauta nevar reaģēt pozitīvi uz faktu, ka Baltkrievija pieņēmusi vīru, uz kura sirdsapziņas ir daudzu cilvēku dzīvības," vēlu otrdienas vakarā runājot ar žurnālistiem, sacīja Otunbajeva.

"Visi, kas no viņa ir cietuši, uzskata, ka šim sadistam nekur pasaulē nevajadzētu rast patvērumu," piebilda premjere. "Noziedznieks ir jānodod atpakaļ viņa valstij. Ja tas nenotiks, ir Interpols."

To, ka Bakijevs atrodas Baltkrievijā, otrdien, uzrunājot parlamentu, apliecināja prezidents Aleksandrs Lukašenko.

"Bakijevs un viņa ģimene - kopumā četri cilvēki - kopš pirmdienas vakara uzturas Minskā kā viesi," sacīja Lukašenko.

Viņš apliecināja, ka pirmdien devis rīkojumu saviem dienestiem organizēt Bakijeva nogādāšanu Baltkrievijā.

Bakijevs un viņa ģimenes locekļi atrodas Baltkrievijas valsts un manā personīgajā aizsardzībā, uzsvēra Lukašenko.

Baltkrievijas prezidents sacīja, ka Bakijevs lūdzis palīdzību, lai viņa bērni paglābtos no vardarbības Kirgizstānā.

"Bakijevs man vairākkārt lūdza viņu uzņemt. Viņš nelūdz savā vārdā. Tas mani satrieca un noveda līdz asarām. Viņš sacīja: "Aleksandr, uzņem manu ģimeni. Man ir žēl bērnu, viņi ne pie kā nav vainīgi.""

Lukašenko neatklāja, kas no ģimenes atbraukuši kopā ar gāzto prezidentu. Vienu no Bakijeva dēliem - Maksimu - Kirgizstānas pagaidu valdība vēlas tiesāt saistībā ar apsūdzībām korupcijā.

"Esmu devis rīkojumu izveidot medicīnisko komisiju un apsekot viņa paša, kā arī viņa ģimenes locekļu veselības stāvokli," sacīja Lukašenko. "Esmu arī devis rīkojumu, lai uz Kirgizstānu tiktu nosūtīta pārtika un viss nepieciešamais. Nabadzība tur ir šausminoša."

Uzreiz pēc šīs ziņas parādīšanās Kirgizstānas pagaidu valdības pārstāvji pauda pārliecību, ka Minska sniegs Bakijevam patvērumu tikai līdz viņa tiesas prāvas sākumam.

"Tā ir Aleksandra Grigorjeviča [Lukašenko] dziļi personīgā lieta, viņa tiesības. Mēs pazīstam Baltkrieviju kā eiropeisku un pret mums dziļi draudzīgi noskaņotu valsti. Mēs lūdzam Baltkrievijas tautu un valsts vadību garantēt Bakijeva drošību un neaizskaramību līdz brīdim, kad viņš stāsies tiesas priekšā par daudzajiem noziegumiem, ko viņš pastrādājis pret kirgīzu tautu," sacīja pagaidu valdības aparāta vadītāja vietnieks Edils Baisalovs.

Tostarp pagaidu valdības vicepremjers Omurbeks Tekebajevs darīja zināmu, ka jaunā vara ir apņēmības pilna panākt, ka Baltkrievija izdod Bakijevu.

Vienlaikus viņš arī norādīja, ka Bakijeva atrašanās Minskā nekādi neietekmēs Kirgizstānas un Baltkrievijas attiecības.

Kad Bakijevs pagājušā nedēļā pameta dzimto Kirgizstānu, viņš devās uz kaimiņvalsti Kazahstānu, kur apmetās Tarazas pilsētā. Kazahstānas Ārlietu ministrija pirmdien paziņoja, ka viņš valsti atstājis. Atsaucoties uz anonīmiem informācijas avotiem Kazahstānas valdībā, mediji vēl otrdien ziņoja, ka Bakijevs devies uz Dubaiju.

Ka Bikejevs no Kazahstānas varētu doties tālāk uz Baltkrieviju, tika spriests arī iepriekš. Kā cits viņa trimdas galamērķis tika minēta arī Turcija.

Kā ziņots, aizpagājušajā nedēļā Kirgizstānā notika plaši nemieri, kuros bojā gāja 84 un ievainojumus guva vairāk nekā 1500 cilvēku. Par demisiju jau nemieru laikā paziņoja premjerministrs Danijars Usenovs, bet vēlāk arī prezidents Bakijevs. Opozīcijas pārstāvji izveidoja pagaidu valdību. Par tās vadītāju kļuva bijusī ārlietu ministre Roza Otunbajeva.

Kaut arī par lojalitāti jaunajai valdībai paziņojusi armija un policija, situācija daudzviet valstī joprojām ir nestabila. Vēl sestdien līdzšinējās varas atbalstītājiem Džalalabatā izdevās ieņemt vietējās administrācijas un televīzijas ēkas. Pirmdien starpetniskos konfliktos galvaspilsētas apkaimē dzīvību zaudēja pieci cilvēki. Ziņu aģentūras vēstī par grautiņiem otrdien Biškekas tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!