Foto: DELFI

Partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko aicina bijušo premjerministri Jūliju nekandidēt 25. maijā paredzētajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās, lai atbalstītu Pjotra Porošenko ievēlēšanu, vēsta aģentūra UNIAN.

"Saskaņā ar aptaujām Pjotram Porošenko tagad ir vislielākais atbalsts, tāpēc es esmu par viņu. Arī Jūlijai Timošenko derētu uzņemties atbildību un atbalstīt Porošenko," Kļičko raksta izdevumam "Bild".

"Mūsu valstij ne tikai ir jārealizē milzīgas reformas, bet pastāv arī Krievijas militārā iebrukuma draudi. Tāpēc es jau sen atklāti saku: mums ir jāizvirza kopīgi prezidenta kandidāti no visām demokrātiskajām partijām, lai nesašķeltu valsti vēl vairāk," savu pozīciju skaidro politiķis.

Jau vēstīts, ka 25. maijā Ukrainā gaidāmas ārkārtas prezidenta vēlēšanas. Iepriekšējais prezidents – Viktors Janukovičs – pēc mēnešiem ilgiem tautas protestiem, kas februārī pārvērtās asinspirtī, ir aizbēdzis no valsts.

Partija "Batkivščina" ("Tēvzeme") kongresā Sofijas laukumā Kijevā sestdien par savu kandidātu izvirzīja partijas līderi ekspremjeri Jūliju Timošenko, bet UDAR līderis Kļičko sagādāja pārsteigumu, paziņojot, ka nekandidē uz prezidenta krēslu.

Ukrainas labējā partija "Svoboda" ("Brīvība") kongresā vienbalsīgi uz prezidenta vēlēšanām izvirzīja savu līderi Oļegu Tjagņiboku.

Tajā par laikā aiz slēgtām durvīm noticis Reģionu partijas kongress, kurā ar absolūto balsu vairākumu par prezidenta amata kandidātu izvirzīts bijušais Harkovas apgabala gubernators Mihails Dobkins, kurš šobrīd atrodas mājas arestā, taču varasiestādes viņam ļāva doties uz kongresu.

Saskaņā ar sabiedriskās domas aptaujām, līderpozīcijās uz prezidenta amatu atrodas bezpartejiskais kandidāts Pjotrs Porošenko. Četru respektablu sabiedriskās domas izpētes uzņēmumu trešdien publiskotā aptauja liecina, ka viņu atbalsta 24,8% aptaujāto, bet otrajā vietā ir Kļičko, kuru atbalsta 8,9% aptaujāto.

Miljardierim Porošenko pieder konditorijas uzņēmums "Roshen" un viņš bija viens no aktīvākajiem protesta kustības dalībniekiem. Viņš piektdienas vakarā paziņoja par apņemšanos piedalīties prezidenta vēlēšanās un solīja sestdien ierasties vēlēšanu komisijā reģistrēt savu kandidatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!