ASV prezidents Bils Klintons piektdien ieradās Japānas salā Okinavā, lai piedalītos "Lielā astotnieka" (G8) valstu samitā pēc savas līdzdalības Tuvo Austrumu miera sarunās Kempdeividā.
Klintons ieradās Japānā vienu dienu vēlāk par sākotnēji plānoto laiku, neveiksmīgi mēģinot panākt Izraēlas premjera Ehuda Baraka un Palestīnas pašpārvaldes prezidenta Jasira Arafata vienošanos Kempdeividā.

Neliela salinieku grupa izpildīja tradicionālu Okinavas deju pirms Klintona izkāpšanas no lidmašīnas Okinavas galvaspilsētas Nahas lidostā.

Klintons sasveicinājās ar Japānas ārlietu ministru Joheju Kono, ASV vēstnieku Japānā Tomasu Fouliju un citām amatpersonām.

Tūlīt pēc savas ierašanās Okinavā ap pulksten 9.15 (2.15 pēc Latvijas laika) ASV prezidents iekāpa helikopterā, lai apmeklētu memoriālu Otrā pasaules kara Okinavas kaujā kritušajiem un tur teiktu runu.

Trīs dienu samitu atklās "Lielā septītnieka" (G7) valstu vadošie politiķi ar debatēm, kurās galvenā uzmanība tiks pievērsta starptautiskajām ekonomikas un finansu lietām.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piebiedrosies viņiem piektdienas vakarā darba banketā, kurā tiks apspriesti reģionāli jautājumi, ieskaitot Tuvo Austrumu un Korejas pussalas problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!