Meteorologi ziņo, ka Amerikas Samoa salas Klusajā okeānā ir ciklona “Olafs” ceļā , kura vēja ātrums sasniedz 250 kilometrus stundā, raksta ārvalstu prese.
“Olafs” ir pasargājis lielāko daļu netālu esošo Samoa salu, izpostot Savai salu, bet aizejot garām galvaspilsētai Alpijai.

Tajā pašā laikā vēl viens ciklons “Nensija” skāra daļu Kuka salu, nodarot salīdzinoši nelielus postījumus Rarotongas un Aitutaki salām.

Tagad “Nensijas” vēja stiprums ir samazinājies un meteorologi paredz, ka tā vairs neradīs draudus salu iedzīvotājiem, informē BBC.

Eksperti brīdina, ka “Olafs” varētu nodarīt lielus zaudējumus Amerikas Samoa salu iedzīvotājiem, jo tas drīz sasniegs augstāko līmeni piecu kategoriju skalā. Amerikas Samoa ir tieši pa vidu ciklona paredzamajam pārvietošanās ceļam.

Amerikas Samoa salu 60 000 iedzīvotāju cenšas nostiprināt savas mājas un citas ēkas, gatavojoties ļaunākajam. Eksperti stāsta, ka lieli viļņi varētu appludināt zemākās salu teritorijas, un gubernators Togiola Tulafono jau ir izsludinājis ārkārtas stāvokli.

“Mēs paredzam, ka šis ciklons nodarīs lielus zaudējumus un ierobežos mūsu iespējas sazināties ar ārpasauli,” paziņojumā ASV prezidentam raksta Tulafono.

Austrālijas Ārkārtas gadījumu centra pārstāvis stāsta, ka ciklons ir aizgājis garām Samoa salām, nodarot daudz mazākus postījumus, nekā bija gaidīts, jo ciklona centrs novirzījās nedaudz sāņus.

Austrālija, Francija un Jaunzēlande jau ir sagatavojušas glābēju brigādes, kas gatavas piegādāt palīdzības sūtījumus cietušajiem. Austrālijas parlamenta sekretārs ziņo, ka rīcības gatavībā ir militārie lidaparāti un kuģi.

Pēc Samoa salām ciklons “Olafs” virzīsies Kuka salu virzienā, kuras pirms deviņām dienām skāra ceturtās kategorijas ciklons “Meena”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!