Bijušais Vācijas kanclers Helmūts Kols sestdien noliedza sava kādreizējā palīga apgalvojumus, ka viņš zinājis par Kristīgi demokrātiskās savienības CDU slepeno kontu Šveices bankā. Bijušais partijas kasiera vietnieks Uve Litje paziņoja, ka Kols ir zinājis par 1,5 miljonu Šveices franku izņemšanu no slepena Šveices bankas konta 1992.gadā.
Kola, kurš bija kanclera amatā no 1982. līdz 1998.gadam, reputācija ir smagi iedragāta, kopš viņš atzina, ka ir nelegāli pieņēmis ziedojumus partijas vēlēšanu kampaņai. Kols joprojām pārkāpj likumu, jo atsakās atklāt ziedotāju vārdus.

Pagājušajā mēnesī Kols parlamentārajai izmeklēšanas komisijai liecināja - viņš ir zinājis, ka partijai Šveicē ir seifs, bet nekā nav zinājis par slepeno kontu.

Sestdien Kola preses sekretārs paziņoja, ka bijušais kanclers neatkāpjas no savas liecības.

"Kols šodien uzsver, ka tā nav taisnība, ka es viņam esmu pateicis tikai par seifa iztukšošanu. Tā noteikti nav taisnība," rakstiski paziņoja Litje.

"Jau 1992.gada aprīlī vai maijā es viņam pateicu par seifa slēgšanu. Pēc diviem mēnešiem es viņam pastāstīju par kontu," teikts paziņojumā.

Izmeklēšanas komisijas pārstāvis sociāldemokrāts Franks Hofmans aicināja noskaidrot patiesību.

"Kola un Litjes ar zvērestu apstiprinātās liecības ir pretrunīgas, ir jānoskaidro patiesība," aģentūrai "Reuters" sacīja parlamentārietis.

"Tas, kurš būs melojis liecībā, būs jāsoda," teica Hofmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!