Foto: AFP/Scanpix/LETA

Militārā operācijā valsts dienvidrietumos nogalināts Kolumbijas nemiernieku veidotas noziedzīgas grupas vadītājs, atsaucoties uz Dienvidamerikas valsts prezidenta Ivana Dukes paziņojumu, raksta "Al Jazeera".

Leiders Johanijs Noskjū, disidents no Kolumbijas Revolucionārajiem bruņotajiem spēkiem (FARC), bija "viens no visvairāk meklētajiem noziedzniekiem valstī", Duke pirmdien paziņoja tviterī.

Noskjū, pazīstams arī kā “Majimbu”, tika nogalināts kalnainā apvidū netālu no Suaresas pašvaldības Kolumbijas Kaukas provincē, sacīja prezidents.

Varas iestādes viņu apsūdzēja karavīru un kopienas līderu slepkavībā, kā arī nolaupīšanā, izspiešanā un kokaīna tirdzniecībā. Valdība bija piedāvājusi atlīdzību 256 000 ASV dolāru vērtībā par informāciju, kas ļautu noteikt viņa atrašanās vietu.

FARC ir Kolumbijas nemiernieku grupējums, kuru kā Komunistiskās partijas bruņoto flangu izveidoja 1964. gadā. Tā pārstāvji seko marksisma-ļeņinisma ideoloģijai. Grupējumu dibināja lauku reģionu strādnieki, kuri apvienojās, lai cīnītos pret lielo nevienlīdzību, kas tobrīd pastāvēja Latīņamerikas valstī.

Grupējuma galvenais ienaidnieks ir Kolumbijas drošības spēki. Nemiernieki organizējuši uzbrukumus policijas iecirkņiem un militārajiem objektiem. Tāpat uzbrukumi īstenoti pret stratēģiski svarīgiem objektiem – naftas cauruļvadiem un tiltiem. Pēc 2016. gadā parakstītās miera vienošanās ar Kolumbijas valdību vairums kaujinieku atdeva savus ieročus. Tomēr ne visi šī grupējuma dalībnieki ir atzinuši parakstīto miera līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!