Tikai trīs mēnešus pirms Eiropas Savienības (ES) paplašināšanas ES paplašināšanas komisārs Ginters Ferhoigens, kuram bijusi būtiska loma paplašināšanas sagatavošanas procesā, paziņojis, ka ES politiski nav gatava 1.maijā uzņemt 10 jaunas dalībvalstis.
Nedēļas nogalē intervijā laikrakstam "Reutlinger General Anzeiger" Ferhoigens sacīja, ka "politiskā ziņā ES nav pietiekami sagatavota paplašināšanai".

Lai gan tehniskie mērķi tādās jomās kā iekšējais tirgus un monetārā savienība ir sasniegti, Eiropas politikā svarīgus mērķus vidēji ilgā posmā diez izdosies sasniegt, teica komisārs.

Intervijā Ferhoigens kritizēja arī vienu no ES galvenajiem ekonomiskajiem mērķiem. "Jau tagad var redzēt, ka Eiropa nesasniegs savu mērķi kļūt par ekonomiskajā ziņā visdinamiskāko pasaules reģionu," atzina komisārs.

Pēc Ferhoigena domām, šo mērķi sasniegt liedz tas, ka "šobrīd spēcīgo nacionālo interešu dēļ mēs nevaram pilnībā izmantot savu potenciālu".

Intervijā Ferhoigens kritizēja arī nacionālo egoismu, kas izpaudies debatēs par ES konstitūcijas projektu.

Viņš brīdināja, ka kandidātvalsts Polija, kas kategoriski iebilda pret ES konstitūcijas projektā paredzēto balsošanas sistēmu, "radījusi sev izolācijas draudus".

Tomēr Ferhoigens atzina, ka poļi jau "sapratuši, ka ieņēmuši nepareizu pozīciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!