Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas biznesa laikraksts "Kommersant" piektdien paziņoja, ka ir lūdzis izmeklēt Kremļa jauniešu aktīvistu grupas "Naši" ("Mūsējie") rīcību uz aizdomu pamata par saistību ar vairākkārtējiem kiberuzbrukumiem laikraksta mājaslapai internetā.

Laikraksta interneta vietne vairākas dienas nebija pieejama 2008.gadā, kad publicēja neglaimojošu rakstu par jauniešu aktīvistu grupu, kas tika izveidota neilgi pēc tam, kad 2000.gadā Vladimirs Putins kļuva par valsts prezidentu.

Kremlis ir izmantojis kustību "Naši", lai īstenotu kampaņas Putina ideju atbalstam un uzbruktu viņa politiskajiem pretiniekiem.

Tomēr "Kommersant" apgalvoja, ka kustība ir zaudējusi Kremļa atbalstu un var zaudēt finansējumu, lai gan šāda informācija vēlāk tika noliegta.

Avīzes piektdienas numurā publicēts raksts, kurā teikts, ka "Kommersant" rīcībā nonākušas "Naši" preses sekretāres 2008.gadā rakstītu vēstuļu kopijas, kurās viņa raksta par "psiholoģiska un fiziska" uzbrukuma "Kommersant" īstenošanu.

"Naši" šādus apgalvojumus noliedza, sakot, ka "Kommersant" rīcībā esošās vēstules tiesa neuzskatītu par pierādījumu.

Organizācija arī uzsvēra, ka "Kommersant" prasība tiesā "tiks uzskatīta par neslavas celšanu un tiks iesniegtas pretprasības".

Krievijas Iekšlietu ministrija atteicās komentēt "Kommersant" lūgumu sākt krimināllietu pret "Naši".

Kremļa pretinieku mājaslapas bieži cieš no kiberuzbrukumiem, kuru veicējus parasti ir grūti atklāt.

Pēc 2007.gada notikumiem Tallinā, kas bija saistīti ar padomju kareivju pieminekļa ‒ Bronzas kareivja ‒ pārvietošanu, Igaunija pārdzīvoja masu kiberuzbrukumus. Oficiāli Tallina uzstāj, ka 2007.gada nekārtību laikā kiberuzbrukumus Igaunijai organizēja Krievija.

"Naši" tolaik vadīja nedēļu ilgo Igaunijas vēstniecības blokādi, tomēr organizācija ir noliegusi savu saistību ar kiberuzbrukumiem.

Populāru Krievijas plašsaziņas līdzekļu un vēlēšanu novērotāju grupu interneta mājaslapas cieta hakeru uzbrukumos arī laikā, kad decembrī valstī notika parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanas, kurās uzvarēja Putina partija "Vienotā Krievija", lai gan vēlēšanās tiek uzskatītas par negodīgām un pret to rezultātiem notikuši plaši protesti.

4.martā Krievijā notiks prezidenta vēlēšanas, pēc kurām pašreizējais premjerministrs Putins cer atgriezties prezidenta amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!