Kopējais kompensāciju apjoms 52,5 miljardi ASV dolāru ir tikai daļa no tās summas (354 miljardi dolāru), ko valstis ir pieprasījušas no Irākas.

Irāka jau ir lūgusi pārtraukt izmaksāt kompensācijas no ienākumiem par naftas tirdzniecību, tā vietā vienojoties par cita veida atlīdzību, raksta BBC.

Līdz šim Irāka ir samaksājusi 19,2 miljardus dolāru, taču varētu paiet vēl vairāki desmiti gadu, līdz tā būtu nokārtojusi savas attiecības ar kaimiņiem.

ANO Kompensāciju komisija (UNCC - United Nations Compensation Commission), kas pārrauga kompensāciju prasības, ceturtdien noslēdza savu trīs dienu ilgo tikšanos.

Pēdējo 12 gadu laikā tā ir izskatījusi prasības par kopumā 354 miljardiem ASV dolāru, taču lielāko daļu no tām noraidīja. Kompensācijas ir pieprasījušas gan fiziskas personas, gan korporācijas un valstu valdības.

Rolfs Knutsons, UNCC izpilddirektors, saka: “Es neteiktu, ka šīs prasības ir pārspīlētas. Tās rada iespaidu par nodarījumu apjomu prasības iesniedzējiem, bet tas ir subjektīvi vērtējams jautājums.”

Lielākā daļa kompensāciju pienākas Kuveitai, kas pēc Sadama Huseina iebrukuma 1990.gada augustā tika pamatīgi izlaupīta.

Pēc ANO izveidotas shēmas, Irāka izmanto 5% no saviem ienākumiem par naftas ieguvi, lai izmaksātu kompensācijas.

Irāka ir lūgusi atcelt šo sistēmu, taču Kuveita tam nepiekrīt, pastāvot uz “netraucētiem maksājumiem” visiem prasības iesniedzējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!