Izraēlas īstenotā arābu zemju konfiskācija mazina pārliecību, ka Izraēla ir uzticīga "divu valstu atrisinājuma" idejai, svētdien, ierodoties oficiālā vizītē Telavivā, lai veiktu sagatavošanās darbus novembra vidū gaidāmajai Tuvo Austrumu miera konferencei, sacīja ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa.
Sarunās ar Izraēlas vadītājiem "es gatavojos uzsvērt, ka, virzoties tuvāk palestīniešu valsts izveidošanai, ir jābūt ļoti uzmanīgiem, lai ar rīcību un vārdiem nemazinātu pārliecību par iesaistīto pušu uzticību "divu valstu atrisinājuma" idejai," sacīja Raisa.

Ar šo paziņojumu valsts sekretāre nāca klajā, atbildot jautājumu par pagājušajā nedēļā Izraēlas varasiestāžu īstenoto palestīniešu zemju konfiskāciju apvidū starp Jeruzalemi un ebreju kolonistu apmetni Rietumkrasta teritorijās Maale Adumimu.

Raisa ieradās Telavivā, lai, tiekoties ar Izraēlas un palestīniešu līderiem, veiktu sagatavošanās darbus novembra vidū Mērilendas štatā paredzētajai Tuvo Austrumu miera konferencei, kurai atbilstoši ASV prezidenta Džordža Buša iecerei jāsagatavo neatkarīgas palestīniešu valsts pasludināšana. Svētdien pēcpusdienā Raisa tiksies ar Izraēlas premjerministru Ehudu Olmertu.

Palestīniešu un Izraēlas starpā nav vienprātības par gaidāmās konferences mērķiem. Izraēlas premjerministrs vēlas, lai konference pasludinātu veidojamās palestīniešu valsts vispārējos darbības principus, bet palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass no konferences sagaida konkrētu vienošanos par problemātiskajiem attiecību jautājumiem - palestīniešu valsts robežām, ebreju kolonistu apmetņu likteni, palestīniešu bēgļu tiesībām atgriezties pašreizējā Izraēlas teritorijā un Jeruzalemes statusu.

Palestīniešu amatpersonas pirmdien pavēstīja, ka Izraēlas varasiestādes pavēlējušas konfiscēt palestīniešu zemi austrumos no Jeruzalemes.

Varasiestāžu izdotā pavēle paredz 110 hektāru zemes konfiskāciju četros palestīniešu Rietumkrasta ciematos, kas atrodas starp Jeruzalemes austrumu daļu un ebreju kolonistu apmetni Maale Adumimu, pavēstīja palestīniešu pašpārvaldes amatpersona Hasans Abeds Rabo.

Palestīniešu zeme tiek konfiscēta militāru mērķu dēļ, lai apturētu teroristu uzbrukumus, teikts zemes īpašniekiem izsniegtajos Izraēlas armijas dokumentos.

Savukārt laikraksts "Haaretz" skaidro, ka zeme konfiscēta, lai izbūvētu jaunu ceļu starp Jeruzalemi un Jēriku.

Tādējādi "atbrīvošoties" zeme pašreizējā ceļa rajonā starp Jeruzalemi un Maale Adumimu, kur varēs izbūvēt jau sen ieplānotu projektu ar 3500 dzīvokļiem un industriālo parku, raksta "Haaretz".

Pakļaujoties ASV spiedienam 2005.gadā, Izraēla apturēja Maale Adumimas un Jeruzalemes savienošanas plānu.

Ja projekts tomēr tiks realizēts, Jeruzalemes austrumu daļa, ko palestīnieši iecerējuši par savas valsts galvaspilsētu, tiks nošķirta no pārējām Rietumkrasta palestīniešu teritorijām.

Ebreju kolonistu Rietumkrasta apmetņu liktenis ir viens no klupšanas akmeņiem Izraēlas un palestīniešu miera sarunās.

"Mēs nosodām Izraēlas lēmumu konfiscēt palestīniešu zemi laikā, kad mēs cenšamies atdzīvināt miera procesu," sacīja vecākais palestīniešu sarunu vedējs Saebs Erakats.

"[Kolonistu] apmetņu paplašināšana it īpaši Jeruzalemes apkārtnē šos centienu aizkavēs un sagraus. Mēs aicinām Izraēlas pusi pārskatīt lēmumu un netraucēt miera noslēgšanas iespējai," sacīja Erakats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!